Pärnu ettevõtetelt võiks uule aastal jõustuva toiduseaduse rikkumise eest kasseerida riigieelarvesse rohkem kui 15 miljonit krooni.
Pärnus asuva tex-mex restorani omaniku OÜ Servitrise tegevjuht Kaja Merila ütles, et restoran sai tervisekaitsetalituse tunnustuse aasta alguses, kirjutab Pärnu Postimees.
?See oli väga aeganõudev ja põrkasin kokku paljude probleemidega,? tõdes Merila. ?Kallis lõbu, restorani nõuetega vastavusse viimine läks maksma paarsada tuhat krooni, teine restoran niisama palju.?
Merila hinnangul oleneb ettevõtte käibest, kas ja kui kiiresti kõik tervisekaitseinspektsiooni nõudmised täidetakse.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Sõõrikubaari ja Kadri kohviku omaniku OÜ Kadri tegevjuht Tiiu Villa rääkis, et tervisekaitsjate nõudmised on kohati äärmuslikud ning firma kogu raha kulub ümberkorralduste tegemiseks. ?Tegeleme, valmistame dokumente ette,? sõnas Villa.
Kuigi tervisekaitsetalituse tunnustamist on olnud võimalik muretseda peaaegu kolm aastat, on ametlikku tunnustust taotlenud vaid viiendik Pärnus tegutsevatest sanatooriumidest, haiglatest, kauplustest, kohvikutest ja baaridest.
Pärnus tegutseb ligi 400 toidu käitlemisega tegelevat ettevõtet, kuid tervisekaitsetalituse ametlikku tunnustust on taotlenud ja selle saanud ligi 70 firmat, märkis Pärnu tervisekaitsetalituse toidu peaspetsialist Piret Künnap.
Künnapi hinnangul pole suur osa ettevõtteid huvigi tundnud, kuidas tunnustuse taotlemine käib.
1. jaanuarist on kohalikul terviskaitsetalitusel õigus määrata seadust eiravatele üksikettevõtjatele 18 000kroonine trahv, juriidilistele isikutele koguni 50 000 krooni trahvi, lausus Künnap.
Ametnik oli arvamusel, et enamik kauplusi, kohvikuid ja erinevaid toidukohti vastab toiduhügieeni nõuetele, kuid firmade juhid on mugavad ega viitsi vajalikke dokumente vormistada. ?Nahaalselt oodatakse, et ehk tehakse seaduse parandus,? lausus Künnap.