Lauri Linnamäe • 8. september 2003 kell 14:13

Eesti ja Ukraina planeerivad kaitsekoostööd

Täna kohtusid Tallinnas Eesti kaitseminister Margus Hanson ja Ukraina kaitseminister Yevhen Marchuk, et arutada kahe riigi vaheliste kaitsekoostööalaste suhete arenguperspektiive, mõlema riigi edusamme NATOga liitumise suunal ja mõlema riigi kaitseväes toimuvaid reforme.

Eesti ja Ukraina kaitseministeeriumi delegatsioonid kirjutasid alla 2004. aasta kahepoolsele koostöölepingule, mis hõlmab kaheksat üritust. Koostöö keskendub eelkõige õigusalasele nõustamisele, kogemuste vahetamisele NATO ja kaitseväe reformide alal.

Kaitseminister Margus Hansoni sõnul lisandus neile uue huvipakkuva teemana rahvusvaheliste missioonide alane kogemuste vahetamine. 'Hetkel on Ukrainal rahumissioonide esindajad kümnes riigis ja sealt saadav kogemus võib Eestile olla igati kasulik,' ütles Hanson.

Ukraina kaitseminister Yevhen Marchuki sõnul pole kahe ministeeriumi vahelise koostöövormid end veel sugugi ammendanud.

'Eesti on suurepärane näide sellest, kuivõrd kiiresti on efektiivsete ettevalmistuste korral võimalik liikuda NATO suunal,' ütles Marchuk. 'Ukraina oma alliansi poole liikumise tee alguses peab Eesti poolt saadavat kogemust väga tähtsaks. Meie siht on kindel - Ukrainast peab saama täisliige NATOs.'

Oma kaitsejõudude reformimisel on Ukraina eesmärgiks seadnud kaitseministeeriumi ja Kaitsejõudude Peastaabi struktuuride ühendamise, sealhulgas tõstes tsiviilkoosseisu osakaalu kuni 80 protsendini. Samuti planeeritakse järgmise aasta jooksul sõjaväelaste ja relvajõudude märkimisväärset vähendamist ning oma kaitseväe struktuuri ühtlustamist vastavalt NATO standarditele.

Ukraina kaitseminister kohtub täna veel Riigikogu Riigikaitsekomisjoni esimehe Sven Mikseriga ja külastab Eesti-Ukraina Ühingut. Õhtul võtab külalised vastu President Arnold Rüütel.

Homme külastab Ukraina kaitseminister Tartu kaitsekolledžit, kus tutvub õppeasutuse tööga. Ukraina delegatsioon lahkub Eestist homme õhtul.

Hetkel kuum