Trigon siseneb põllumajandusärisse

Inno Tähismaa 07. jaanuar 2004, 00:00

?Piima hind on Eestis poole madalam kui Soomes,? võttis uue ettevõtmise mõtte kokku ASi Trigon Baltic Farming (TBF) tegevjuht Ülo Adamson. Tema sõnul ühtlustub piima hind Eestis ja Euroopa Liidus aastaks 2007, ent piima tootmise kulud nii kiiresti ei kasva. Praegu on piimaliitri hind Eestis ligi 3 krooni, Euroopas poole kõrgem.

Eestis on piima hind kiiresti kasvamas, kuna tööstused leiavad välismaiste omanike kaudu turgu Euroopas.

TBF on teinud juba esimese investeeringu. Möödunud aastal enne jõule osteti Ida-Virumaal Jõhvi külje all 500kohaline värskelt valminud suurfarm OÜ Revino, mille eelmised omanikud olid kümmekond Eesti eraisikut.

Ostuhind on Ülo Adamsoni sõnul konfidentsiaalne, ent tänavu on plaanis sinna sisse panna 15 miljonit täiendavate hoonete ehitusse ning lehmade ostmiseks. Lisaks farmile omab Revino 2,4 hektaril kasvuhoonete kompleksi, mis on Eesti suuremaid. Üle poole kasvatatavatest poti- ja lõikelilledest lähevad Soome ja Rootsi turule. Revino müüb lõikelilledest nartsisse ja tulpe, potililledest begooniaid ja jõulutähti.

Revino uus juht on inglane Ken Noble, kes on kuue aastaga Lõuna-Eestis üles ehitanud teraviljatootja OÜ Baltic Farming. Noble on Inglismaa farmipidamise kogemusega.

?Noble?i ülesanne on investeeringute programmi lõpuleviimine ja kohaliku juhtkonna väljatreenimine,? ütles Adamson. Tema sõnul on Eesti põllumajandusettevõtete peamine probleem see, et elatakse vana mentaliteedi ja suhtumisega. Noble?i kogemustepagas võimaldab juhtimise viia Läne standarditega vastavusse.

TBFi juht Ülo Adamson on rahandusalase haridusega ja töötab investeerimispangas Trigon Capital nõustajana. TBFil on kavas lisaks Eestile laieneda Lätti ja Leetu ning kasvada Balti juhtivaks agro-holding ettevõtteks.

OÜ Revino käive oli 2002. aastal äriregistri andmetel 11,6 ja kasum 1,9 miljonit krooni. Ettevõtte omakapitali maht oli 8,7 miljonit krooni ja seal töötas 44 inimest. Tänavu peaks käive mitmekordistuma seoses uue lauda töölerakendumisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing