Inno Tähismaa • 10. september 2004 kell 14:47

Euroopa riikide rahandusministrid ja keskpankurid on kogunenud Haagi

Euroopa riikide rahandusministrid ja keskpankurid on kogunenud Haagi, et arutada nn stabiilsuspakti ja ettevõtte tulumaksu puudutavaid küsimusi.

Stabiilsuspakt ehk finantsilise stabiilsuse kokkulepe puudutab peamiselt Euroopa Liidu riikide võimet hoida eelarvedefitsiit alla 3% SKPst. Jutuks on stabiilsuspakti tugevdamine. Viimastel aastatel on Euroopa Liidu suurriigid Saksamaa ja Prantsusmaa stabiilsuspakti nõudeid eiranud.

Täna arutavad Euroopa Liidu nn Eurogroupi (vanad 15 liiget) riigid Euroopa Liidu eelarvet ja Euroopa konkurentsivõimet puudutavaid küsimusi. Õhtupoole liituvad ka uued 10 liiget. Homme tulevad ühiselt arutusele ettevõtte tulumaksu ja stabiilsuspakti puudutavad küsimused. Ettevõtte tulumaksu osas on jutuks ettevõtte tulumaksu ühtlustamine Euroopa Liidu riikides.

Tegemist on Euroopa Liidu rahandusministrite ja keskpankurite koosolekuga, mida nimetatakse Informal Ecofin (mitteformaalne majandus-finantsnõupidamine). Sõna mitteformaalne tuleneb asjaolust, et siin ei võeta vastu ametlikke otsuseid.

Vaatamata ürituse mitteametlikule iseloomule on kohale tulnud mitusada ajakirjanikku maailma eri riikidest. Suur huvi on põhjendatav Prantsuse ja Saksa rahandusministrite hiljutiste sõnavõttudega maksude teemal, kus kritiseeritakse uusi Euroopa Liidu liikmesriike liiga madalates ettevõtte tulumaksu määrades, väljendades sellega soovi sundida uusi riike määrasid tõstma. Prantsuse rahandusminister Nicolas Sarkozy ähvardas koguni mõned päevad tagasi, et kui Ida-Euroopa riigid oma ettevõtte tulumaksu ei tõsta, loobuvad teised riigid nende abistamisest.

Eestit esindavad kogunemisel rahandusminister Taavi Veskimägi ja Eesti Panga president Vahur Kraft.

Vahur Kraft ütles lühiintervjuus enne üritust, et euro intressitõus on lähema aja küsimus, kuna mitmed Euroopa riigid on juba intresse tõstnud.

Rahandusminister Taavi Veskimägi ja tema nõunik Erki Uustalu on seisukohal, et maksualal peab säilima konkurents.

Informal Ecofin toimub Hollandis Haagi linna rannaosas Scheveningenis esinduslikus hotellis Kurhaus.

Hetkel kuum