• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Klõbin reedab salasõnad

  Eksperdid teavad, et arvutis toimuvast võib küllalt palju infot saada ka ilma sellele ligipääsu omamata. Ammu on õpitud analüüsima muu seas ekraani ning juhtmete magnetvälju, võrgukaardi ning teiste tulukeste vilkumisi ning võbinaid, traadita ühenduste signaale (hiired, klaviatuurid, Bluetooth jne). Sellega ei üllata tänapäeval kedagi.
  Tuleb aga välja, et lihtsa klaviatuuri kõbina salvestamise abil on võimalik ära arvata, mida sellel kirjutatakse ning ?parimal juhul? saada ligipääs näiteks kirjutaja pangaarvele.
  Tuleb välja, et helid, mis tekivad erinevaid klahve vajutades, on eristatavad. Nende häälte sagedust, järgnevust, tekkivaid grammatilisi seoseid on võimalik analüüsida ? seda kutsutakse teksti entroopia uurimiseks.
  Sellisel entroopial on mitmeid tasemeid, mis vastavad tähtedele, silpidele, sõnadele. Berkeley ülikooli poolt finantseeritud uuringud näitavad, et piisab kümneminutise kirjutamise helide salvestamisest. Tehtud lindistusi analüüsides suudeti tuvastada enamik kasutaja salasõnadest. Ka suudeti välja uurida arvutisse sisestatud tekstilise info detailid.
  Kuigi kirjeldatud rünnak on suhteliselt uudne, on see tähelepanuväärne selles mõttes, et tegelikult pole sellises jälgimises midagi kulukat ega keskmisele arvutispetsialistile üle mõistuse käivat.
  Tavaline mikrofon maksab poes paarisaja krooni ringis, kasutatuna võib neid saada praktiliselt muidu. Isegi distantsi pealt toimiv suundmikrofon pole ei kallis ega keeruline ka ise valmistada.
  Tarkvara, mis võrdleks klahvihelisid omavahel, ei kujuta enesest midagi keerukat; arvatavasti võib selleks eesmärgiks kasutada nii mõnesidki laialt levinud muusikatöötlusprogramme.
  Samuti on internetis avalikult saadaval teadlaste poolt loodud tarkvara tundmatu teksti entroopia uurimiseks. Tarkvara teeb kindlaks tundmatute tähemärkide reaalsed vasted. Kui kasutatav keel on teada, on see lihtne, kui keel pole teada, on ikkagi võimalik mingeid järeldusi helidest teha.
  Seega tuleb hirmuga ootama jääda. Võimalused niisugusteks rünneteks ei jõua suhteliselt kiiresti mitte ainult luureteenistuste, vaid ka tavaliste kurjategijate arsenali.
  Kaitset praegu selle vastu teada ei ole.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Madis Müür: Funderbeami puhul on hirm laes ja hinnad huvitavad. Aga kuidas Buffett ütleski?
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
El-Erian: Föderaalreserv peaks inflatsiooni tõttu kohe kurssi muutma
Majandusteadlase ja ülemaailmse finantsteenuste ettevõtte Allianzi peamise majandusnõuniku Mohamed El-Eriani sõnul peaks Föderaalreserv tunnistama, et inflatsioon ei ole ajutine ning viivitamatult jala gaasipedaalilt maha võtma, vahendab Bloomberg.
Majandusteadlase ja ülemaailmse finantsteenuste ettevõtte Allianzi peamise majandusnõuniku Mohamed El-Eriani sõnul peaks Föderaalreserv tunnistama, et inflatsioon ei ole ajutine ning viivitamatult jala gaasipedaalilt maha võtma, vahendab Bloomberg.
Täna õhtul on elekter tavapärasest 10 korda kallim
Novembri lõpp tõi Eestisse uued elektri hinnarekordid, täna on päeva keskmine hind 264 eurot megavatt-tunni ehk 26 senti kilovatt-tunni eest.
Novembri lõpp tõi Eestisse uued elektri hinnarekordid, täna on päeva keskmine hind 264 eurot megavatt-tunni ehk 26 senti kilovatt-tunni eest.
Advokaadibüroode TOP 2: aegade parim aasta tuleb tänavu
Walless rühkis tänavu advokaadibüroode edetabelis teisele positsioonile. Aasta eest olid nad 12. kohal.
Walless rühkis tänavu advokaadibüroode edetabelis teisele positsioonile. Aasta eest olid nad 12. kohal.