ÄP fototoimetus • 28. september 2005 kell 22:00

Euroopa Komisjon roogib välja ebavajalikud eelnõud

Teisipäeval võeti tagasi 68 eelnõu, sealhulgas ettekirjutused kohvipaki suurusele ning piirangud päikese käes töötamisele. Muu hulgas tahab komisjon kõrvale heita raskeveokite sõidukeelu nädalavahetustel ning ettepaneku tagada ajutistele töötajatele teatud aja möödudes koosseisuliste töötajatega samaväärne palk. Viimasel näiteks oleks ettevõtjate seisukohalt väga oluline tähtsus, kirjutab Financial Times.

Komisjoni presidendi Jose Manuel Durao Barroso sõnul on eesmärk teha rünnakust bürokraatia vastu komisjoni lipulaev.

Esimene samm puudutas praegu menetluses olevaid eelnõusid. Järgmise sammuna tahab Komisjon tuleval kuul esitada programmi praegu kehtivate seaduste revideerimiseks, mida on kokku ca 80 000 lehekülge. Eesmärk on kärpida see ca 50 000 leheküljele.

?Me peame lahti saama valitsevast ettekujutusest Euroopa Liidust kui bürokraatlikust koletisest,? ütles komisjoni tööstusvolinik Günter Verheugen. ?Me seame esikohale majanduskasvu ja töökohtade loomise.? Enim ELis üle reguleeritud sektoriteks peab Verheugen ehitust, jäätmekäitlust ja põllumajandust.

Euroopa Komisjoni selliste ettepanekute peale on aga juba protestinud mitmed Euroopa Parlamendi liikmed, kes kardavad, et bürokraatiavastane puhastustöö võib tulla esmajoones töökaitset, keskkonnaküsimusi ja tarbijakaitset reguleerivate seaduste arvel.

?Komisjonil on õigus eelnõusid algatada. Kas neil aga on ka ainuõigus eelnõusid tagasi võtta, ei ole selge. Härra Barroso igatahes näib nii arvavat,? ütles Euroopa Parlamendi sotsialistide fraktsiooni juht Martin Schulz.

Autor: ÄP

Hetkel kuum