Ameerika mullune targim film*

Henrik Aavik 27. jaanuar 2006, 00:00

Mõned filmid on sellised, et tuled kinost välja ega saa aru, kas film meeldis või mitte, "Head õhtut ja õnn kaasa" ("Good Night, and Good Luck") on just üks selliseid. 1953. aastal astuvad vastamisi teleajakirjanik ja poliitik. Lahing käib küll ajakirjaniku koduplatsil, kuid erinevalt poliitikust kammitseb teda eetika. Või kas ikka kammitseb? Edward R. Murrow pani tollal paika ajakirjaniku tööpõhimõtted ja need kehtivad tänapäevani, tehes ka tema isikust legendi.

Suitsetamine! Sigaretisuits on kindlasti üks asi, mis sellest filmist meelde jääb. Kinost väljudes nuusutad tahtmatult oma kampsunit. On tunne, nagu oleks ise suitsu teinud. Miks selline sigaretikultus, kas Ameerikas suitsetati tollal nii hullusti või käib see seal ajakirjaniku stereotüübi juurde? Võib-olla peab see võimendama filmi džässmuusika mõju? Ei tea. Suitsune õhustik seisab, ruumides puudub ventilatsioon. Rippuv sigaretisuits, pikad pilgud, vahele hurmavad lood Dianne Reevesi esituses.

Ajastu edastamine filmis on suurepärane. Kogu butafooriat on valitud ülihoolikalt ja loodud õhustik on täiuslik. Lisa annab muidugi mustvalge värvilahendus, mis tõesti viskab vaataja multimeediaajastust kaugele tagasi. Samuti ei saa kurta näitlejate üle, David Strathairn mõjub vägagi viiekümnendatena. Palju on kasutatud originaalklippe arhiividest, mis on asetatud filmi teemat kandma.

Kohati tekib filmi ajal tunne, et võiks juba edasi minna - sain juba aru, et on stiilne, palun sündmusi. Sündmusi ei tulegi. Surutakse kätt ja minnakse laiali, jätkub džässmuusika ja lõputiitrid.

Vaatasin lugu kirjutama hakates filmi koduleheküljel olevasse foorumisse ning lugedes seal arutelusid (näiteks pealkirjaga "Clooney, Goebbels oleks sinu üle uhke") sain aru, et olin vaadanud ameeriklaste jaoks väga aktuaalse teemaga filmi. Kunagi sätitud rindepiirid meedia ja poliitikute vahel kõiguvad tänini. Filmi autoreid süüdistatakse vasakpoolses propagandas. Eestis viiekümnendatel mingit sarnast debatti muidugi ei olnud, meil oli kord majas, aga Ameerikas vaieldakse tollaste argumentide üle siiamaani.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing