2000 krooni kohe peo peale

Gert D. Hankewitz 10. aprill 2007, 00:00

Urmas Sõõrumaa firma Falck tuli nädalavahetusel välja uudse värbamiskampaaniaga: iga uus turvatöötaja, kes tööl kuus kuud vastu peab, saab 2000 krooni preemiat. Raha makstakse siiski välja kohe, kui munder seljas ning töö käib.

"Raha saab kätte tööle asudes. Eks me lepime tööleasujaga sõlmitavas lepingus tingimused kokku, et ennast võimalike pettuste eest kaitsta," märkis Falcki avalike suhete juht Andres Lember. Turundusdirektor Silver Lume sõnul loodetakse nii aprilli jooksul 200 uut töötajat leida.

Tööandjate keskliidu volikogu esimehe ning mööblitootmisfirma Standard omanik Enn Veskimägi laidab turvafirma idee maha. "Ma ei pea seda õigeks. Tööturul pole inimesi ja siis kasutatakse nii kõlbmatuid võtteid, et neid meelitada," sõnas ta.

Veskimägi sõnul peab Falck kuskilt uutele töötajatele makstava raha ka tagasi saama ning see viib kindlasti edaspidi hinnatõusuni. "Üritavad hinda tõsta, aga kvaliteet samas langeb," märkis Veskimägi, viidates kas või tema töökohas tegutsevale turvafirmale, mille töötajad muutuvad aina vanemaks ning väga palju on ka naisi.

Rimi tegevjuht Ruth Laatre märkis, et nemad maksavad preemiat töötajale, kes uue inimese majja toob. Preemia saab kätte, kui too on juba neli kuud töötanud. Tulevale inimesele aga midagi ei maksta. "See on ka ebaaus juba kauem töötanud inimeste suhtes," märkis Laatre.

Laatre sõnul võib nii tekkida inimesi, kes pendeldavad tööandjate vahel ainult selleks, et tööletuleku preemiat saada. "Saan aru, et praegu on vaja välja mõelda igasuguseid viise, kuidas leida uusi töötajaid, kuid kui efektiivne see on ning kaua see töötajat ühe koha peal hoiab," küsis Laatre retooriliselt. Laatre sõnul on ikkagi palk see, mis peaks töö kompenseerima, ning tulekutasu on pigem lühiajaline lahendus.

Elcoteqi juhi Heikki Mäki sõnul on selliste kampaaniate puhul alati oht meelitada vaid õnneotsijaid, kes töö tegemisesse ei süvene ja esimesel võimalusel edasi liiguvad. "Uutele töötajatele raha maksmine võib lühiajaliselt huvi tekitada, kuid ma ei usu, et ainult sellest lähtuvalt töökohta vahetatakse," ütles Mäki.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing