Agnes Ojala • 13. aprill 2007 kell 9:31

Warren Buffett ostab raudtee

Maailma kuulsaim investor Warren Buffett on hiljuti 3 miljardi dollari ehk 35 miljardi krooniga ostnud 10,9% USA raudteeettevõttest BNSF.

Investeeringu tegi vanahärra ilmselt seetõttu, et Texases asuva BNSFi juhtkond suutis suurepäraselt saada hakkama 2004. aastal tekkinud olukorraga, kus Aasiast tuli meeletus koguses kaupa ja raudtee-ettevõtetel oli raske tähtaegadest kinni pidada, kirjutas Financial Times.

Ometi ei ole Buffett piirdunud vaid BNSFi ostmisega. Lisaks on ta investeerinud 1,4 miljardit dollarit (16,4 miljardit krooni) veel kahte raudteefirmasse, mille nimesid ei ole avaldatud.

New Yorkis asuva sõltumatu raudteeliikluse analüütiku Anthony Hatchi sõnul on praegu jõudsalt kasvamas mitmed transpordisektori osad, näiteks kemikaalide, teravilja ja söe transport. Lisaks on raudteed kasu lõiganud konkurentsist veoautodega. Viimased kasutavad rohkem naftasaadusi ning neid mõjutab seetõttu naftahinna tõus rohkem.

Veel üks põhjus praegu raudteesse investeerida on analüütikute sõnul I klassi raudteeühenduse populaarsuse tõus. Niisugused liinid olid viimati niivõrd populaarsed aastakümneid tagasi. Nüüd aga on nad tagasi ja toovad raudtee-ettevõtetele suurt kasumit. Väidetavalt ei ole raudteeäris juba 90 aastat nähtud nii suurt kasumlikkust.

Hetkel kuum