DSL Linux - uus operatsiooni-süsteem väga vanadele arvutitele

Mart Vabar 06. juuli 2007, 00:00

Arvutite aegumise peamise põhjuse, tarkvara suurenevate ressursinõudmiste vastu aitab ülimalt kompaktne Linux.

Üks hea vastus raudvara aegumise probleemile on tuntust koguv Linuxi distributsioon DSL (Damn Small Linux), mis tootja kodulehel antud miinimumnõuete kohaselt vajab tööks vähemalt 486 protsessorit koos 16MB mäluga. Nagu teada, ei maksa niisugune arvuti tänapäeval üldse midagi, pigem võib küsida kohusetundlikult omanikult raha selle minematassimise eest.

Praegusel kujul on selles distributsioonis lisaks tuumale mitu veebilehitsejat (sealhulgas FireFox), tekstitoimetajat, multimeediaprogrammi, samuti failikorraldaja, pdf-failide vaataja, mõned mängud, isegi mingisugune WiFi-tugi, SSH/FTP/HTTP-server ja palju muud.

Kõige parem selle juures on, et iga koolipoiss või -tüdruk saab selle tarkvara suhteliselt vähese pusimisega kenasti tööle, kui vähegi viitsib. See aga võimaldab nii mõnelegi moraalselt vananenud tarkvaraga kompuutrile paar aastakest lisaaega näiteks koduse netitöökohana.

Igaüks teab - arvutitootmine on mürgine värk. Niisama mürgised on ka elektroonikajäätmed. Masstoodanguna personaalarvutite kokkupanekuks kulub palju haruldasi tooraineid, mille kokku korjamine vanadest raalidest aga enam eriti ära ei tasu.

Uued arvutid on samas hinnalt üsna kallid ja eriti kalliks muudab nende ostmise see, et arvutitehnoloogia vananeb moraalselt kiiresti.

Praktikas võib öelda, et arvutite vananemine on eelkõige tarkvara probleem. Prügilasse kipub minema palju niisugust "rauda", mis on veel igati tore ja tubli, aga sellel olev tarkvara ei kõlba enam kuhugi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing