Tõnis Arnover • 31. juuli 2007 kell 22:00

Looduse meelevallas Euroopa kannatab suurt kahju

Värskeim uudis on pärit tuntud turismisaartelt Kanaaridelt, kus reedel alanud ja kontrolli alt väljunud tulekahju tõttu evakueeritakse inimesi Gran Canarialt ja Tenerifelt.Seni on tuli saare kaguosas laastanud 4000 hektarit metsa. Politsei on arreteerinud 37aastase Juan Antonio Navarro Armase, kes tunnistas süütamise üles.

Kreekas, kus tavaliselt on juulis temperatuur 35 kraadi, on kraadiklaas kohati kerkinud 43 kraadini. Kuumuse mõjul tekkinud tulekahjud on tekitanud elektrikatkestusi. Rongid seisavad tunde, osa teid on autoga läbimatud ja tulekahju tõttu on hotellidest evakueeritud inimesi.

44-45 kraadini on kuumus kerkinud ka Ungaris, Rumeenias, Bulgaarias, Horvaatias, Makedoonias ja Serbias. Kuumuse mõjul on ainuüksi Ungari teatanud umbes 500 inimese surmast. Kogu piirkond on sattunud ka suurde energiapuudusesse, kuna põhiline elektrieksportija Bulgaaria on ELiga liitumise tingimusena pidanud sulgema kaks tuumareaktorit ning kärpinud tänavu elektri eksporti 70%.

Suurbritanniat on tabanud nii tugevad vihmahood, mida viimati nähti saareriigis 1789. aastal. Suurimate tulvavete alla jäänud Gloucestershire majapidamisi varustatakse päevas 20 miljoni liitri joogiveega.

Lõuna-Saksamaal Baieris tungis üleujutusega poolteist meetrit tõusnud vesi elumajadesse. Hamburgi lähedal möllanud tugev torm muutis aga kiirteel liikluse kohati võimatuks ning päästeteenistus oli sunnitud muusikafestivalilt evakueerima 950 noort.

Vastukaaluks Lõuna-Euroopa kuumusele on Põhjamaades, nagu Eestiski, olnud tänavu sademeterohke suvi. See on pannud inimesi rohkem puhkusereise tellima. "Viimase hetke reisidega on nagu turumaasikatega. Iga millimeeter vihma kergitab paketi hinda keskmiselt 100 krooni võrra," ütles reisifirma Fritidsresor avalike suhete juht Lottie Knutson. Firma loodab juulis teha oma kõigi aegade parima tulemuse.

Vingresori korraldatud puhkusereisid on mullu juuliga võrreldes tuhande Eesti krooni võrra kallimad.

Hetkel kuum