12. oktoober 2007 kell 13:53

Mis tunne on surra? III - verekaotus

Suremise kiirus sõltub sellest, kust täpselt verd jookseb. Suure südamest lähtuva veresoone, aordi vigastuse tagajärjel saabub surm sekunditega.

Kui vigastada on saanud mõni väiksem veen või arter, võib surm tulla aeglasemalt. Tunde. Sellised inimesed läbivad hemorraagilise šoki mitu etappi. Keskmisel täiskasvanul on viis liitrit verd. Kui verekaotus on 750 milliliitrit, ilmneb vähe sümptomeid. Poolteist liitrit verekaotust- olgu see siis sisemine või väline verejooks – tekitab nõrkust, janu ja rahutust. Hingamine kiireneb.

Kaks liitrit verekaotust – inimesed muutuvad uimaseks, mõned kaotavad teadvusel.

„Hemorraagilise šoki üleelanute kirjeldused on väga erinevad – hirmust kuni suhtelise rahuni,” ütles Kanada Calgary ülikooli kirurg John Kortbeek. „Enamasti sõltub see ka vigastuste hulgast. Reiearterivigastus võib olla vähem piinarikas, kui avarii hulgivigastused.”

Loe edasi: Mis tunne on surra? IV - tule mürgised gaasid

Hetkel kuum