Kadi Heinsalu • 1. november 2007 kell 22:00

Võlakoorem ajab odavmüügile

Jättes kõrvale suured kinnisvaraarendajad, kellel on võimalik arendusprojektide hinda langetada üsna valutult, on mitmed väiksemad ja keskmised arendajad 2006. aasta majandusaruannete põhjal järgmisel aastal probleemide ees, kui nad kortereid-maju müüdud ei saa.

Hindu on 1. novembriks üle Eesti langetatud 93 arendusel 158 miljoni krooni eest. Järjest rohkem hakkab hinnalangetajate sekka tulema tuntud ja suuri arendajaid või müüjaid. Samas eitavad kõik hindu langetanud firmajuhid, et oleks üldse mingeid raskusi pankadega.

Oktoobri lõpus Kloostrimetsas kuue ridaelamuboksi hinda 11% langetanud (viimistletud boks 2,95 mln kr, varem 3,62 mln kr) Kuldkuu Investeeringute ASi üks omanikke Miroslav Berezovski sõnas, et tahaks paar tükki eest ära müüa, et nulli jõuda. 10 ridamajast ja 60 eramajast on vähem kui pool ehitada jäänud, pangaga ja maksuametiga on tema kinnitusel kombes. Küll külmutas Berezovski Assaku külje all Uustalus 130 maja projekti, kus maatükil on Hansapanga hüpoteek 29 mln krooniga. "Raha tagasi pole sealt praegu vaja," sõnas ta.

Majandusaruande järgi on firmal 2006. aasta seisuga lühiajalisi laene 13,7 mln kr ja pikaajalisi 3,15 mln kr. Mullu maksti tagasi ligi 10 mln kr.

Rae vallas tervikvarana Räägusilla elamuarenduskrunte müüva Earth Investi ainuosanik Urve Mast selgitas, et müüma ei sunni majanduslik olukord, vaid soov kiiremini ehitada. "Ikka üle poole jääb meile," lisas ta. Mast küsib elamuarenduskruntide eest 35 mln krooni. Räägusillale saaks kolida 200 peret.

Osanik Urve Mast on firmale laenu andnud 530 000 kr, kõikidele kinnistutele on seatud ühishüpoteegid ALG Liisingu kasuks, hüpoteeke kokku 59 mln kr eest.

Hiljuti 5000-7000kroonise pangalaenu kuumakse toetusega ohhoo esile kutsunud Juhkentali 52 kortermaja arendajal on kinnistule hüpoteegid seatud Hansapanga kasuks (71 mln krooni), kuid kolm aastat kestva laenumaksete nipi on ta teinud koos DnBNordi pangaga. Arendajaks on Permanent Arendus, mille omanikud on United Real Estate (Kalle Kiigske, Tarmo Rooteman, Mart Tooming) ja Brassland (Bankend ja Aleksander Kovaltšuk). Müüja, BREC Kinnisvara juht Sven Soomuste ütles, et nad ei küsinud Hansapanga käest, kui teise pangaga koostööd alustasid, need on kaks ise asja. "Kindlasti pole meil Hansapangaga probleeme," lisas ta.

Permanent Arendusel on majandusaruande järgi lühiajalisi laene 9,2 mln kr, mis tänavu peaksid olema tasutud. Pikaajalisi on 23 mln kr. 2006. aasta käive oli null ja kahjum 1,4 mln kr. Müügis on Juhkentalis kortereid 75 mln krooni eest, vaid kuus korterit 28st on broneeritud.

Keila taga Tammermaal ridaelamuid ehitav Urmas Labande paistab silma ühe suurema allahindlusega, ligi 600 000 kr boksi kohta. Tegelik hinnalangetus on väiksem, kuna hinnakirjas oleva 2,9 mln kr pole ühtegi boksi müüa suudetud, rääkis Labande. Praegu on ühe boksi hind 2,38 mln kr ja Labalde sõnul enam madalamale hinda lasta ei ole võimalik. "Alumine piir on juba käes. Sealt edasi saab vaid tõusta," ei näe ta ka pankrotivarianti.

Samas, pooled 44 boksist on juba ka müüdud või broneeritud. Tema hinnangul hakkavad hinnad paari kuu pärast jälle tõusma, praegu suured arendajad kiusavad väikesi, sest nendel on jaksu hindu kauem all hoida. "Suurarendajad võtsid ette karistusoperatsiooni väikeste vastu, kui hindu alla laskma hakkasid," ütles Labande.

Labande firmal Ednabal on lühiajalisi laene 40 mln kr eest ja pikaajalisi 37 mln kr eest. Mullune kahjum oli 24 000 krooni. Mullu maksis ta laenu tagasi 7,3 mln krooni. Kinnistutele on kolm ühishüpoteeki SEB Eesti Ühispanga kasuks kokku 32 mln kr eest.

Kakumäel Selise tänaval kortereid müüva Nordmet Investi juhataja Aivar Roostik sõnab, et keskmiselt paarisaja tuhande kroonise hinnalangetuse taga korteri kohta pole Hansapanga surve, vaid soov müüki kiirendada ja tagasi kutsuda need kliendid, kes enne hinnatõusu korteritel olid. Panga kasuks on seatud kinnistule 17 mln kroonine hüpoteek. "Kui kuus pole ühtegi tehingut tehtud, on märk, et midagi peab muutma," rääkis Roostik. Pärast hinnalangetust maksab seal ruutmeeter üle 35 000 krooni ja City24 portaal on Selise korterikuulutusi täis.

Otsepakkumisi teeb Nordmet Invest kaheksale endisele kliendile, müümata on seitse korterit. "Selle aasta sees ehk müüme ära," sõnas Roostik.

Nordmet Investil oli 2006 lõpuks laene kokku 220 mln krooni, sellest lühiajalisi 67 mln krooni, kõik tagatud kinnisvaraga. Plaan on arendada veel Tallinnas Filmi, Bensiini, Kivimurru tänava ja Pärnamäe kinnistuid, ehitada Lagedile 150 korterit.

Askas Ehituse osanik Aleksei Sereda langetas Rae valla Lodjapuu tee ridaelamubokside hinna 1,3 mln kroonile, firma teatel on see turu-uuringu hind ja hinda kavatsetakse tõsta. Must karp tähendab, et juurde tuleb lisada veel rohkem kui nn valge karbi puhul. "Müün odavamalt seetõttu, et see on muutunud ballastiks, segab teisi, huvitavamaid projekte," selgitas Sereda. Ta muutub valvsaks, kui küsida pangakohustuste kohta.

Askas Ehitusel on lühiajalisi laene 17 mln kr , müümata bokside eest teeniks 10 mln kr. Firma Rae valla Patika eramajade projektil läheb palju paremini, müümata on vaid üks maja 13st.

OÜ Balti Kinnisvara, kes hakkas Tartus vanades tehasehoonetes kortereid pakkuma nii, et vajadusel maksab ta ostja eest omaosaluse ja arveldab hiljem ise ostjaga, kuulub ärimeestele Urmas Pastile ja Juhan Kolgile.

Laenukohustusi on tänavu Nordea panga ees vaja täita miljon krooni ja seotud osapooltele maksta 2,3 mln kr. Kortermajade kinnistutele on seatud hüpoteegid Hansapanga kasuks 48 mln kr ja Nordea Panga kasuks 20 mln kr.

Hetkel kuum