Peeter Teder • 7. november 2007 kell 22:00

Dollar liigub mööda allakäigutreppi

Dollar jätkas eile nõrgenemist, kukkudes krooni ja euro suhtes uue rekordmadala tasemeni.

Eesti Pank fikseeris Ühendriikide valuuta päevakursiks 10,6494 krooni ühe dollari eest. Euro suhtes kauples dollar eile õhtul tasemel 1,4717 dollarit ühe euro kohta (1 dollar=10,6317 krooni).

Dollar on nõrgenenud augusti keskpaigast saati ja oktoobri lõpust on kukkumine kiirenenud.

Eile langes dollar, sest turul spekuleeriti, et Hiina hakkab oma välisvaluutareserve hajutama. See tähendaks, et Hiina ei osta enam nii palju dollareid ja dollarite eest USA varasid (võlakirju). Igatahes Hiina ametnikud kinnitasid, et nad vaatavad tugevamate valuutade poole.

Teine dollari nõrgenemise põhjus on arvamus, et USA keskpank Föderaalreserv peab Ühendriikide kommertspankade krediidiprobleemide tõttu baasintressi langetama. USA keskpanga baasintress on praegu 4,5 protsenti. Turuosalised arvavad, et Föderaalreserv langetab seda 0,25 protsendipunkti, 4,25 protsendini.

Hetkel kuum