Heidi Vihma • 7. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tubli äärelinna-Anni

Lõunasel ajal on Anni söögikoht rahvast täis, ühtegi vaba lauda ei paista olevat. Seni kui leti juures järjekorras seisame, et toidud ära tellida, siiski üks laud vabaneb.

Päevapraeks lubas menüütahvel kas kotletti või kalkunit, aga kalkun oli juba otsas, nii et siis kotlet keedukartuli ja salatitega. Menüü pakub päevaroogadele lisa, valisin sealt maja esindusroa Anni karbonaadi küüslaugukartulitega ja kamakreemi.

Tädi Anni juures loovad meeleolu kirjud volangidega kardinad, rohelised laudlinad ja rohelise kupliga vanaaegsed lambid, vanad fotod, maalid ja kahhelahi.

Siin on päris ehtne, tõenäoselt alles hommikul korralikult köetud ahi, roopki veel ahjusuu ees maas. Kuigi päris pakast ei ole, on väljast tulles ikkagi mõnus korraks käed ahju vastu sooja panna.

Erilist väikekodanlikku nostalgiat pole tädi Anni juures taga aetud, pitsi ja satsiga pole liialdatud, aga meeleolu on selline, nagu äärelinna-tädi juures võikski olla. Söögidki need, mida eestlased ikka armastanud on: heeringarullid ja kiluvõileivad, karbonaadid ja kotletid, pannkoogid ja kama. Kellele põlised eesti road liiga rammusad, need saavad lõuna kokku panna näiteks lahjast salatist ja köögiviljasupist - kah kodused road.

Tädi Anni kotlet keedukartuliga toimis kui ajamasin - paar ampsu, ja olingi lapsepõlves tagasi, koduse köögilaua taga! Karbonaad oli peenemat sorti praad, liha juustuga üle küpsetatud, juurde praetud sibulat ja seeni.

Karbonaadi tellija peab kalorirünnakuks valmis olema, nii et liigse rasvasuse üle ei tohi kurta, kuigi tahaks. Pealegi oli prae juures värsket ja marineeritud kurki, tomativiile ja toorsalatit. Ainult natuke mõrkjaks oli salat jõudnud minna, võib arvata, et liiga vara valmis tehtud.

Tädi Anni juures sobivad kõik asjad hästi kokku.

Kõigepealt sobib Anni maja just siia, Nõmme tänavanurgale, siis sobib pererahvas söögikohaga ja menüü miljööga, isegi kotlet sobib kardinatega ja karbonaad ahjuga. Nii et igati terviklik põlis-eesti linnaääre söögikoht.

Tädi Anni juurde on mõnus kohtumisi määrata - peaaegu kõik teavad, kus Anni asub, siia saab autoga ligi ja isegi kõige halvematel päevadel ei ulatu Vabaduse puiestee ummikud Valdeku tänavani. Pealegi on tagatoa lauad vaheseintega eraldatud, nii saab mõnusasti omaette olla.

Kohvi on hea, kohvi kõrvale saab värskeid saiu ja pirukaid, mahlu ja napse. Ja tee - tädi Anni juures küsitakse kõigepealt, kas külaline tahab paki- või puruteed. Puruteed pakutakse ilusate ravimtaimepiltidega kruusides ja teel saab lasta niipalju tõmmata kui meeldib.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt