Baltika esimese kvartali kahjum oli 11 miljonit krooni

Mariliis Pinn 24. aprill 2008, 09:13

Baltika Grupi 2008. aasta esimese kvartali
müügitulu ulatus 266,1 miljoni kroonini jäädes eelmise aastaga
võrreldes samale tasemele ja Baltika Grupp teenis esimeses
kvartalis ärikahjumit 7,3 miljonit krooni ja puhaskahjumit 11,0 miljonit
krooni.

Esimese kvartali jaemüük suurenes 5.6% ning hulgimüük vähenes 19.3%, teatas firma börsile. Kvartali brutorentaablus ulatus 52.0%-ni. Esimeses kvartalis avas Baltika kolm uut kauplust ning aastatagusega võrreldes kasvas Grupi müügipind 15% võrra.

Juhatuse esimees Meelis Milder ütles: „Selle aasta esimene kvartal tõestas, et Baltika edu on otseselt seotud kiire müügikasvuga. Pärast kiiret laienemist otsustasime 2007. aasta teisel poolel ja käesoleva aasta esimesel poolel tegeleda põhiliselt loodud jaesüsteemi tegevusefektiivsuse tõstmisega ning aeglustasime sellega seoses uute poodide avamise tempot. See vaieldamatult vajalik tegevus on andnud oodatud tulemusi - meie suurte turgude efektiivsusnäitajad on oluliselt paranenud ja seda hoolimata esimese kvartali äärmiselt ebasoodsast kauplemiskliimast: kohalikus valuutas tõusis võrreldavate poodide müük Vene turul 11%, Poolas 6% ja Ukrainas koguni 14%. Samas on ka taktikaliselt põhjendatud kasvu aeglustamisel oma lühiajaline hind - rõivaste jaeäris on kõige keerulisemas kvartalis ilma müügikasvuta väga keeruline kasumit teenida. Ka ei suutnud me ette näha mitmete negatiivsete asjaolude üheaegset toimet selle aasta alguses: tavalisest vähemaktiivsem allahindlusperiood jaanuaris, külm ilm ja kauplemist mittesoosiv pühadekalender märtsis, ostjate üldise tarbimiskindluse vähenemine Balti turgudel ning rubla ja grivna kursi oluline alanemine euro suhtes läbi kogu perioodi. Nii jäimegi kokkuvõttes miinusesse. Usun, et selle aasta keerulisim periood on meie jaoks möödas. Kiirem kasv algab siiski teisel poolaastal, kui oleme plaaninud avada 14-18 uut poodi ehk üle 4000mruutmeetri kaubanduspinda.“

Esimese kvartali müügile avaldas suurimat mõju nõrgaks jäänud müügiga märts, mis peaks rõivakaubanduses olema kvartali tugevaim müügikuu, mil allahindlushooaeg on läbi ning algab uue hooaja kollektsioonide müük. Märtsikuu müük kannatas külma ilma ja lihavõtete-aegse madala ostuaktiivsuse tõttu. Esimese kvartali jaemüük kasvas eelmise aastaga võrreldes 5.6% ning ulatus 225.5 miljoni kroonini (14,4 miljonini).

Esimese kvartali keskmine müügipind suurenes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 20% ning müügiefektiivsus (müük/m2) vähenes 12% võrra. Grupi keskmisele müügiefektiivsusele avaldavad jätkuvalt mõju müügipinna laienemine, avatud poodide pindade suurenemine ning uute kaupluste madalam müügiefektiivsus käivitumisperioodil. Ka võrreldavate poodide müük ei toetanud esimeses kvartalis üldist müügiefektiivsust - see langes 4,5%. Esimeses kvartalis alanes võrreldavate poodide müük Baltikumis samas kui Kesk- ja Ida-Euroopa suurtel turgudel võrreldavate poodide müük tõusis. Balti riikide majandused on hetkel aeglustumisfaasis, mis põhjustab ka tagasihoidlikuma tarbimise antud turgudel.

Turgude lõikes tõusis Grupi suurimaks jaeturuks esmakordselt Leedu, mis ületas napilt Eestit. Suuruselt kolmas jaeturg on Venemaa. Kõige kiiremat kasvu näitas esimeses kvartalis Baltika üks väiksemaid turge - Poola (+15%). Baltikumis kasvasid müügid Lätis ja Leedus, kus toimus ka 2007. aastal kõige suurem müügipinna kasv. Eestis jäid müügid eelmise aastaga võrreldes pea samale tasemele.

Brändide lõikes moodustas Montoni müük esimese kvartali jaemüügist 55% ehk 125 miljonit krooni (8.0 miljonit eurot) kasvades aastaga 6%. Mosaici müük moodustas jaemüügist 33%, ulatus 74 miljoni kroonini (4,7 miljoni euroni) ning kasvas eelmise aastaga võrreldes 11%. Baltmani müük vähenes esimeses kvartalis 15% ulatudes 18 miljoni kroonini (1,2 miljoni euroni). Ivo Nikkolo müük kasvas esimeses kvartalis 53% ning ulatus 6,5 miljoni kroonini (0,4 miljoni euroni).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2008, 14:10
Otsi:

Ava täpsem otsing