Ericsson kärgatas kui kõu 50protsendise kasumilangusega

25. aprill 2008, 12:25

Maailma suurima traadita võrguseadmete
tootja Ericssoni esimese kvartali kasum kukkus enam kui poole võrra, samas
ületas tulemus analüütikute ootusi, mistõttu on aktsia hind järsult tõusnud.

Bloomberg kirjutas, et esimese kvartali tulemused ei ole nelja viimase aasta jooksul veel nii madalal olnud. Puhaskasum langes 55 protsenti, 2,65 mld Rootsi kroonile (4,45 Eesti kroonile) ehk 0,17 kroonile aktsia kohta. Ent Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks 2,38 mld krooni, millega ületati analüütikute ootusi.

Alates mullu oktoobrist, kui Ericsson teatas kaks korda neljanda kvartali prognooside vähendamisest, on aktsia hind langenud enam kui 50 protsenti. Juhatuse esimees Carl-Henric Svanberg tunnistas toona, et aeglase kasvu taga oli vähene panustamine võrguseadmetesse nii Euroopas kui ka Põhja-Ameerikas. Kuu hiljem kurtis ta sama regiooni, USA dollari nõrkuse ja nõrkade müügitulemuste üle Pakistanis.

Svanberg ise ütles esimese kvartali tulemuste kohta, et tegemist on nõrga kvartaliga. Oktoobris ütles ta, et kolmanda kvartali kasum ja kahjum ei suuda prognoose täita, kuu aega hiljem ta parandas end, öeldes analüütikutele, et prognooside täitumisest jäi kõvasti puudu.

Ericssoni aktsia vabalangus alates 16. oktoobrist läinud aastal on maksnud talle Rootsi enim kaubeldud börsiettevõtte koha, mille ta loovutas Hennes Mauritzile, Telia Sonerale ja Nordea panga Rootsi filiaalile.

Esimese kvartali käive kasvas 4,7 protsenti, 44,2 mld Rootsi kroonini (74,3 mld Eesti kroonini). Analüütikud ootasid 41,4 mld kroonist käivet.

Bloombergi 45 analüütikust vähemalt 21 on pärast Ericssoni tulemuste selgumist kaheteist kuu hinnasihti langetanud.

Sony Ericssoni ambitsioon saada suuruselt kolmandaks tootjaks kolme aasta jooksul on luhta jooksnud, ettevõte kaotab positsiooni Motorolale.

Keskpäevase seisuga maksis Ericssoni aktsia Stokholmi börsil 15,3 krooni, olles tõusnud avamishinnast 23 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. May 2008, 15:47
Otsi:

Ava täpsem otsing