Rute: Eesti ettevõtja investeerib töötajasse vähe

Annika Matson 21. mai 2008, 14:23

Eesti paistab Euroopas silma sellega, et
erasektori ettevõtjad investeerivad töötajate täiendõppesse vähem kui mitmed
teised Euroopa riigid, ütles Brüsselis Eesti ajakirjanikega kohtunud
väikeettevõtluse konkurentsivõime edendamise direktor Maive Rute.

„See on üks järjekordne liberaalsuse näide – eeldada, et inimene saab ise endaga hakkama. Mujal Euroopas on rohkem seda, et tööandja pakub sellise võimaluse. See on liberaalsuse teine ehk varjukülg,“ ütles Rute lisades, et just innovatsioon ja inimeste oskuste tase on see, mis Eestis uut majandustõusu võimaldaks. Sest maksutasemelt Eesti enam „superatraktiivne“ ei ole ning pole ka inimressurssi – tööpuudus on nii madal, et välisinvestoril tekib probleeme töötajate leidmisega.

Murekoht on Rute sõnul ka valitsuse tänane kokkuhoiupoliitika. Avalik sektor peab küll sale ja tõhus olema, kuid samas ei või „kruvi nii kõvasti kinni keerata“, et pädevad spetsialistid riigisektorist pageksid ja Eesti administratiivne suutlikkus kannataks.

Positiivse poole pealt tõstis Rute esile eksportivate firmade suurt osakaalu Eestis. Kui näiteks Prantsusmaal ja Hispaanias on ekspordivad 3-5% firmadest, siis Eestis on eksportivaid firmasid 22% ettevõtjatest. „See näitab, et inimesed on valmis võtma riski, on avatud, õpivad keeli ja pingutavad,“ kiitis Rute.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. May 2008, 12:33
Otsi:

Ava täpsem otsing