Hiina ja India ei taha tegeleda saaste vähendamisega

09. juuli 2008, 18:18

Süsinikuühendite õhkupaiskamise vähendamise
eesmärkide seadmisel aastaks 2050, ei andnud Hiina ja India sammukestki tagasi,
seades sellega kahtluse alla ka G8 poolse kliimamuutuste suhtes tehtud
avalduse mõttekuse.

Selles avalduses leiavad G8 liikmesriigid, et otsivad võimalust jagada eesmärki vähendada aastaks 2050 koos arenevate maadega süsinikuühendite õhkupaiskamist vähemalt 50% võrra. Samas pole suurte esilekerkivate majandusriikide juhid näidanud üles soovi jagada eesmärki, väites, et see on põhiliselt rikaste riikide kohustus ära süüa see supp, mille nad on kokku keetnud, kirjutab Financial Times.

Kliimamuutuste kohalt avaldasid Austraalia, Lõuna-Korea ja Indoneesia toetust 2050. aasta eesmärkidele, aga teised viis arenevat majandust Hiina, India, Brasiilia, Mehhiko ja Lõuna-Aafrika seda ei teinud. Need riigid väitsid, et rikkad riigid peaksid oma süsinikuühendite õhkupaiskamist vähendama 80 ja 95% ulatuses võrreldes 1990. aastaga, lisades veel, et nad ei saa võtta kasutusele mingeid majanduskasvu ohustavaid meetmeid, kuna neil elab veel sadu miljoneid inimesi vaesuses.

Jaapani peaminister Yasuo Fukuda oli oma sõnul rahul kliimamuutuste teemalise arutlusega ja nüüd peaks veel paika panema Kyoto protokollile järgneva kokkuleppe kindlad eesmärgid, see aga peaks valmis saama järgmise aasta lõpuks. Fukuda sõnul oli see kokkusaamine läbi aastate üks olulisemaid, kuna see tegeles hulga aktuaalsete ja oluliste küsimustega.

Samas mainis Fukuda ka, et G8 on mõningate asjade, näiteks kõrgete naftahindade, suhtes võimetu. Samuti avaldas ta lootust, et suurenevad kütuse- ja toiduhinnad võivad rahuneda peale kokkusaamist maha. Kohatine G8 jõuetus ajendas Prantsusmaa presidenti välja pakkuma G8 suurendamist tulevikus G13'ks, kuid teistele juhtidele see ei meeldinud.

Ilma suuremate Kesk-Ida naftatootjate kohalolekuta ei saanud ekspertide sõnul G8 juhid midagi mõjukat teha kütuse hindade suhtes peale üleskutsete suuremaks investeeringute mahuks ja turu läbipaistvuse parandamiseks. Samuti avaldasid juhid soovi regulaarsema dialoogi järele tarbijate ja tootjate vahel ning rõhutasid nad energia kasutamise tõhusust kui pikaajalist lahendust fossiilkütuste sõltuvusele.

Ühendriikide ametnikud teatasid selgelt, et G.W. Bush ei kirjutanud alla mitte mingile kindlale eesmärgile vaid ainult jagas nägemust. Analüütikud ei ole rahul G8 kohtumise tulemustega kuna nende arvates ei saanud G8 hakkama oma eesmärgiga ülemaailmse kriisi lahendamisel ning tegemist oli tahtliku tähelepanu eemale juhtimisega ÜRO kliimaprotsessilt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2008, 17:20
Otsi:

Ava täpsem otsing