Mihkelson: välispoliitika põhiteljeks peab olema julgeolek

27. august 2008, 09:16

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni
esimees Marko Mihkelson kinnitas, et Eesti välispoliitika põhiteljeks peab
lähiaastatel olema julgeoleku igakülgne kindlustamine.

Mihkelson rääkis ETV hommikusaates "Terevisioon", et Saksamaa kantsleri Angela Merkeli eilne visiit Eestisse sattus väga õigele ajale ja jättis väga hea mulje, vahendas ERR.

"Ma arvan, et kindlasti, arvestades, kui oluline on Merkel ise liidrina Euroopas praegu ja kui tähtsat rolli Saksamaa mängib, siis kahtlemata meie kahepoolsete suhete tugevdamine on väga hea uudis meile," ütles Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees.

Rääkides ELi ja Venemaa suhetest, ütles Mihkelson, et eile õhtul väljendas EL pärast kõigi liikmesriikidega konsulteerimist hukkamõistu Venemaa poolt Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõltumatuse tunnustamise suhtes. Ta nentis, et on väga oluline, millised on pärast seda ELi konkreetsed sammud, kuna senini on Venemaa oma poliitikas lootnud sellele, et lääneriigid ei ole pärast rohkem või vähem tugevaid sõnu Venemaa aadressil võimelised konkreetseid samme astuma. Mihkelsoni sõnul selgub see järgmisel esmaspäeval, kui erakorraliselt kogunevad ELi valitsusjuhid.

"Tänasel päeval on tõepoolest väga põhimõtteline küsimus, et kui palju nüüd jätkub välispoliitikas selline väärtuspõhisus või vähemalt väärtustega arvestamine, ja kui suurt rolli mängivad reaalpoliitilised huvid ja sealhulgas majandushuvidele keskenduvad küsimused," ütles Mihkelson.

Mihkelsoni arvates on Eesti välispoliitika kaal viimase kuu ajaga oluliselt kasvanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2008, 09:16
Otsi:

Ava täpsem otsing