Läbimurre: tüvirakkudest tehisveri

28. august 2008, 11:50

Doonorpäevad võivad vajuda ajalukku, sest
doonorverd ei pruugigi enam vaja minna. Teadlastel õnnestus inimese
embrüonaalsetest tüvirakkudest saada punaseid vereliblesid.

„Enam ei pea muretsema doonorvere nappuse pärast, sest verd saab teha täpselt nii palju kui vaja,“ ütles biotehnoloogiafirma Advanced Cell Technology teadusdirektor Robert Lanza New Scientistile.

Kui selline veretootmise võimalus tõepoolest peaks tekkima, on võimalik alustada 0-negatiivse veregrupi vere massitootmist. Seda veregruppi saab üle kanda kõigi teiste veregruppidega patsientidele. Seetõttu on selle grupi verest pidevalt puudu, see veregrupp on 8 protsendil valge rassi esindajatel ning 0,3 protsendil asiaatidel.

Kui verd saaks toota teatud tüvirakuliinidest, oleks oluliselt lihtsam kontrollida, et selles ei leidu haigustekitajaid, näiteks HI-viirust või hepatiiti.

Advanced Cell Technology, Mayo kliiniku ja Illinoisi ülikooli teadlased viisid inimese embrüonaalsed tüvirakuliinid koekultuuris kokku toitainete ja kasvufaktoritega, selle tulemusena tekkisid algelised vererakud ning seejärel juba küpsed punavererakud.

Üks suurimaid saavutusi oli see, kuidas saavutada see, et rakud loovutavad oma tuuma nagu see toimub tegelikult ka inimkehas. „Ekspertide sõnul on see võimatu ja me olime ise ka üllatunud, kui see meil korda läks,“ ütles Lanza. Teadlased on varem kasvatanud embrüonaalsetest tüvirakkudest vererakke, kuid pole seni nii kaugele jõudnud. Tuuma loovutamine on oluline, sest siis ei saa rakud jaguneda ega muutuda kasvajarakkudeks.

Oluline on siinkohal, et vererakke kasvatati luuüdirakkudel, kus toimub ka inimkeha vereloome.

Tehisvererakkudega tehtud katsed näitasid, et need on hapniku edasikandmisel täpselt sama efektiivsed nagu doonorvererakud. Ühtlasi õnnestus näidata, et rakke on võimalik toota suurel hulgal: töörühmal õnnestus toota ligi 100 miljardit vererakku.

Siiski ei õnnestunud toota 0-grupi negatiivseid vererakke, sest veregrupi määravad ära embrüonaalsete tüvirakkude geenid ning USAs ei ole lubatud kasutada ühtki 0 negatiivse veregrupi tüvirakuliini.

Lanza sõnul peaks olema võimalik neid 0-veregrupi rakke toota, kui kasutada doonoritelt võetud naharakke. Teadlased on suutnud varem näidata, kuidas pöörata täiskasvanud rakke tagasi embrüonaalseteks tüvirakkudeks, kui viia rakkudesse viirus, mis kustutab ära kogu raku arenguloo.

Siiski märgib ajakiri Wired, et firma Advanced Cell Technology on ka enne tulnud välja imeliste teadetega. Näiteks teatas firma tüvirakke kasutavatest ravimeetoditest, mis suudavad tagasi pöörata vananemist või kasvatada tagasi kaotatud kehaosi. Enamus teadlasi suhtus neisse teadetesse äärmise ettevaatusega.

Samuti oli firma esimene, kes teatas, et on suutnud kloonida ohustatud liigi - India metsveise gauri. Loom suri küll õigepea, kuid surma põhjused ei olnud ilmselt seotud kloonimisega. Samuti oli Advanced Cell Technology esimene, kes teatas esimesest kloonitud inimembrüost, kuigi see kasvas vaid mõne raku suuruseks. Ükski firma edusammudest pole seni veel jõudnud turule.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 19:10
Otsi:

Ava täpsem otsing