USA uus president saab baltlastelt õnnitluskirja

Kertu Ruus 04. november 2008, 21:27

Kui USA uus president selgub, saab ta
Ameerikas elavaid eestlasi, lätlasi ja leedukaid ühendavalt Balti-Ameerika
Ühiskomiteelt (JBANC) õnnitluskirja. "Nagu ikka kombeks, kirjutame tulevasele
presidendile pärast valimisi kirja, kus õnnitleme ja palume koostööd," rääkis
JBANCi esimees Karl Altau. "Kui uus president jaanuaris ametisse astub, siis ta
teab, et peab meiega arvestama - nagu meie temagagi," lisas Altau.

Samuti hakkab baltlaste lobby-organisatsioon JBANC kiirelt looma suhteid uute parlamendiliikmetega. Kuna samaaegselt presidendivalimistega toimuvad ka Kongressi valimised - ümbervalimisele lähevad kõik 435 Esindajatekoja kohta ja kolmandik Senatist, siis võib vahetuda ka suur osa Balti töögrupi koosseisust. Balti töögrupp on Senati ja Esindajatekoja liikmetest koosnev grupp rahvaesindajaid, mis tegeleb Balti küsimustega. Ei McCain ega Obama töögruppi ei kuulu.

Karl Altau sõnul on Eestit huvitavateks teemadeks praegu eelkõige Venemaaga seonduv (sh Gruusia, Ukraina jt küsimused), NATO edasine laienemine, energiajulgeolek, küberkoostöö.

Tema hinnangul tuleb uuel USA presidendil nii või teisiti tegeleda Venemaa teemaga, olgu ta vabariiklane või demokraat. Vabariiklane John McCain võiks olla Altau sõnul küll kõvema käega, kuid samas tunneb Euroopa teemat hästi ka demokraat Barack Obama asepresidendikandidaat Joe Biden. "Biden oli keskne isik Kongressis, kui NATOt laiendati," märkis AltauJBANCi esimees Karl Altau hakkab kohe pärast valimisi hoolitsema Baltimaade heade suhete eest uue USA presidendigaJBANCi esimees Karl Altau hakkab kohe pärast valimisi hoolitsema Baltimaade heade suhete eest uue USA presidendiga. Altau meenutas, kuidas ka Obama esimene välisvisiit senaatorina oli 2005. aastal Venemaale, kus Vene piirivalve lennukit kolm tundi kinni pidas ja läbi otsis.

Altau sõnul on tänavustel USA presidendivalimistel Euroopa üldiselt olnud rohkem fookuses kui neli või kaheksa aastat tagasi. "Debattide ajal oli ju Venemaa-Gruusia teema kuum," viitas baltlaste organisatsiooni juht.

Altau ütles, et tema ise tahaks näha, et keegi võtaks USA valimistel üles ka ühetaolise tulumaksu teema, nagu seda tegi kunagi Steve Forbes. Hetkel pole selleks küll mingit lootust, tunnistas Altau.

Eesti saatkond Äripäevale USA valimisi ei kommenteerinud, viidates heale diplomaatilisele tavale. Suursaadik Väino Reinart märkis vaid, et "saatkonnal on presidendikandidaatide meeskondadega väga head ja lähedased tõised suhted".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2008, 04:54
Otsi:

Ava täpsem otsing