Vetik: pronksiöö otsus on integratsioonile pigem kasulik

06. jaanuar 2009, 08:12

Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika
professor Raivo Vetik leiab, et eilne õigeksmõistev kohtuotsus aprillirahutuste
korraldamises süüdistatavatele oli integratsiooniprotsessile pigem kasulik.

"Kui vaadata venelaste poolt, oli tegu õiglase otsusega," ütles Vetik ETV hommikprogrammis "Terevisioon". Vetik selgitas, et kui viimastel aastatel on venelaste suhtumine Eesti riigiorganitesse langenud, siis eilse kohtuotsuse toel tõuseb uutes uuringutes venelaste hinnang kohtule, vahendavad ERR uudised.

"Kui vaadata eestlaste seiskohalt, oli see muidugi šokk," nentis Vetik. "Toimus dramaatiline sündmus, selge, et sel olid omad organiseerijad ja praeguses olukorras süüdlasi leitud ei ole," sõnas ta.

Samas märkis ta, et kohtuprotsess jätkub ja lõplikke järeldusi on ennatlik teha.

Vetik ei jaganud Marju Lauristini arvamust, et selline kohtuotsus võib anda rohelise tule äärmuslike vaadetega inimeste tegevusele. "Mina asju nii mustades värvides ei näeks. Mina näeks pigem nii, et Eesti kohus näitas, et ta teeb otsuseid, mis põhinevad tõenditel, mitte emotsioonidel," arvas Vetik.

Ta möönis, et kindlasti paljudele inimestele ei meeldi see otsus, aga ei uskunud samas, et sellele järgneb äärmuslikke reaktsioone.

Vetiku sõnul on aprillirahutuste korraldamises süüdistatavate kohtuprotessi jätkumine Eesti ühiskonnale kasulik ka pedagoogilises mõttes, kuna meedia ja avalikkus refereerivad toimuvat kindlasti väga täpselt. "See on selline õppimise protsess," märkis Vetik.

"Kui elame sellises ühiskonnas, kus kaks kogukonda saavad asjadest erinevalt aru ja kui kohus on see institutsioon, mis on nende vahel, siis see on kõigile kasulik, et ei lahendata asju tänaval, vaid argumentide tasemel," põhjendas Vetik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 08:36
Otsi:

Ava täpsem otsing