Rahanäljas Läti peab juba praegu makse kinni

12. veebruar 2009, 15:44

Kui Eestis alles tuldi mõttele, et
enammakstud tulumaksu võiks riik mõnda aega kinni pidada, siis Läti peab
käibemaksutagastusi juba praegu kinni.

Sel aastal on Läti ettevõtjate maksulaekumised järsult vähenenud ja käibemaksu tagastamine on muutunud Läti riigieelarvele probleemiks, tunnistas peaminister Ivars Godmanis hiljuti finantsdirektorite klubis esinedes.

Detsembris tagastati ettevõtetele üle 60 miljoni lati (1,329 mld kr), kuid käibemaksu laekus vaid 67 miljonit latti (1,484 mld kr), vahendas db.lv ajalehte Biznes Baltija. Võrdluseks, 2007. aastal oli keskmine maksutagastus 20 miljonit latti (443,1 mln kr) kuus. Möödunud aasta jooksul tagastati ettevõtjatele keskeltläbi 50 miljonit latti (1,108 mld kr) kuus.

Ettevõtjate meelehärmiks otsustas Godmanis möödunud aasta teises pooles praktiliselt ainuisikuliselt, et põllumajandusettevõttele Latraps jäetakse tagastamata ligikaudu 1 miljoni lati (ligi 22,2 mln kr) ulatuses käibemaksu.

Tõsi, kogu aasta vältel uuris maksuamet Latrapsi raamatupidamist, kuid ettevõttepoolseid maksurikkumisi ei avastatud. Käibemaksu õigeaegse tagastamata jätmise tõttu jäi Latraps omakorda võlgu 450 talupidajale ning tema edasine majandustegevus sattus küsimärgi alla.

Riik võlgneb seemnete, väetiste, põllumajandus- ja metsatehnika müüjale Konekesko Latvijale üle 1,6 miljoni lati (35,4 mln kr). Käibemaksu tagastamise avalduse esitas Konekesko septembris, kuid raha siiani näinud pole.

Iga kord kui ettevõtted maksuametnikele uue kirja kirjutavad, tuleb neil tagasisidet oodata kuu aega, sest varem pole ametnikud kohustatud vastama. Käibevahendeid tuleb maksutagastuse ootamise ajaks aga pangast hankida.

"Probleem ei puuduta üksnes konkreetseid juhtumeid, vaid käibemaksu tagastamise süsteemi. Sisuliselt annavad ärimehed riigile intressita laenu ja pärast tuleb neil veel tõestada, et riik neile tõepoolest võlgu on," kommenteeris Dzintarsi juhatuse esimees majandusdoktor Ilja Gertšikov.

Konekesko andmetel on tagastamata 1,6 miljonit latti nende ettevõttele suur summa. Et käibevahendeid saada, tuleb Konekeskol ilmselt arvelduskrediiti võtta, kuid intressid toovad täiendavaid väljaminekuid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 13:47
Otsi:

Ava täpsem otsing