Heleniust vihastas vihje sunnitud käigust

02. aprill 2009, 09:55

Trigon Capitali suuromanik Joakim Helenius
helistas eile õhtul Äripäeva ja kinnitas erutunult, et Swedbank pole sundinud
Trigon Agrit poolt miljardit krooni vaba raha enda juurde hoiule tooma, katmaks
Trigon Capitalile kuuluvaid Trigon Agri aktsiaid, mille väärtus on kordades
kukkunud.

Ta väitis, et võib Äripäeva ajakirjanikule näidata kogu Swedbankist laenuvõtmise alast raamatupidamist ning lisaks lasta Swedbanki Eesti juhil Priit Perensil toimetusse helistada ja kinnitada, et sundhoiustamise jutt pole tõsi. "Tõime selle raha ainult patriotismi pärast Swedbanki ja võime sellega teha mida iganes. Võime selle panna ka näiteks Nordeasse või SEBsse," ärritus Helenius.

2008. aasta kevadel võttis Trigon Capital Swedbankist 150 miljonit krooni laenu, et osaleda Trigon Agri aktsiakapitali suurendamises (Heleniuse enamusosalusega Trigon Capitalile kuulub 7,8% põllumajandusfondist Trigon Agri, mida juhitakse Trigon Capitali poolt). Trigon Agri aktsia hind on pärast Swedbankist laenu võtmist Stockholmi börsil tugevalt kukkunud, 2008. aasta mai alguse 1,7 eurolt 2009. aasta aprillis 0,5 eurole.

Selle aasta alguses tõi Heleniuse juhitav Trigon Agri 500 miljoni krooni väärtuses eurosid Prantsuse riigi võlakirjadest tagasi Swedbanki. Sellega soovime näidata usaldust pangandussüsteemi vastu, ütles Helenius toona. Usaldus pankade vastu kadus 2008. aasta septembris, mil raha viidi neljaks kuuks Swedbankist Prantsuse võlakirjadessse.

Samas on Trigon Agri ja Trigon Capital erinevad ettevõtted, mistõttu ühe ettevõtte raha ei saa otseselt teise ettevõtte kohustusi tagada. Trigon Capitalil on Heleniuse sõnul piisavalt varasid, et tagada kolmekordne aktsia hinna langus Swedbanki ees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. April 2009, 10:51
Otsi:

Ava täpsem otsing