Rootsi pangad kritiseerivad boonusepiiranguid

Sirje Rank 21. november 2009, 12:02

Rootsi suured pangad kritiseerivad Rootsi finantsinspektsiooni kava kehtestada boonustele Rootsis rangemad reeglid kui Euroopa Liit seda nõuaks.

Nii Nordea, SEB kui Swedbank on finantsinspektsioonile läkitatud kirja, kus hoiatavad, et muu Euroopaga võrreldes karmimad reeglid asetavad Rootsi finantsinstitutsioonid konkurentsis kehvemasse seisu.

„Rahvusvahelistest standarditest eristumist rangemate kohalike reeglitega tuleb iga hinna eest vältida,“ kirjutas SEB finantsjuht Jan-Erik Back oma kirjas finantsinspektsioonile. „Sellest tekib ilmne ebavõrdse konkurentsi risk, mis oleks kahjulik nii Rootsi finantsinstitutsioonidele kui Rootsi finantsturule,“ tsiteerib Backi agentuur Bloomberg.

Rootsi finantsinspektsiooni hinnangul peaksid uued boonusereeglid kehtima kõigi pankade kõigile töötajatele, samas kui ELi soovituse järgi ei peaks reeglid kehtima kõigile finantsasutustele ning puudutama vaid neid töötajaid, kelle puhul need võivad oluliselt mõjutada riskide võtmist.

Rootsi finantsinspektsiooni hinnangul tuleks boonuste väljamaksmisega oodata kolm aastat, EL samas mingeid ajalisi piiranguid ei sea.

„See, et ettepanek puudutab kõiki töötajaid ja kompensatsioonitasemeid, on oluline konkurentsivõimet kahjustav tegur, kuna samadele töötajatele konkureerivates ettevõtetes ja majandussektorites selliseid piiranguid ei ole,“ kirjutas oma kirjas Nordea finantsjuht Fredrik Rystedt.

Swedbanki kontserni juht Michael Wolf ütles, et reeglid peaksid kehtima vaid nendele töötajatele, kellele on oluline osa firmale riskide võtmisel. Boonuste väljamaksmise edasilükkamine peaks kehtima aga vaid tõeliselt suurte boonuste puhul. Wolfi sõnul tähendavad boonusereeglid pankadele täiendavat bürokraatiat ning „õigustamatuid piiranguid“ töötajatele oma raha kasutamiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2009, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing