Almunia: kas kontrollime võlgu või võlad meid

Sirje Rank 03. detsember 2009, 12:40

Euroopa Komisjoni rahandusvoliniku Joaquin Almunia sõnul on ELi liikmesriikidel kaks valikut – kas kriisi ajal paisunud defitsiidid ja võlakoorem kontrolli alla saada või hakkavad hoopis võlad nende riikide majanduse käekäiku suunama.

„Me kas saame oma eelarved uuesti kontrolli alla või hakkavad võlad meid kontrollima,“ ütles Almunia eile tehtud avalduses.

ELi rahandusministrid nõudsid eile 13 riigilt hiljemalt kuue kuu jooksul kava, kuidas nad kavatsevad oma ülemäärase defitsiidi nõutud tähtajaks tagasi normi saada.

Belgial ja Itaalial tuleb defitsiit SKPst 3% piiresse surude juba aastaks 2012, Saksamaal, Prantsusmaal, Hispaanial, Austrial, Hollandil, Portugalil, Sloveenial, Slovakkial ja Tšehhi Vabariigil on aega 2013. aastani, Iirimaal ja Suurbritannial aastani 2014.

Eraldi olukorras on Kreeka, mis avaldas oma eelarvedefitsiidi kohta valesid numbreid ja mis sai rahandusministritelt noomida selle eest, et pole rakendanud vajalikke meetmeid riigi rahaasjade korrastamiseks. Defitsiit läheneb 13%-le SKPst ja võlakoorem 135%-le SKPst.

Euroopa Komisjoni prognoosi järgi kasvab eelarvedefitsiit ELis tuleval aastal lubatud 3% asemel 7,5%-le SKPst.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2009, 13:04
Otsi:

Ava täpsem otsing