Jaana Pikalev • 7. juuli 2010 kell 11:12

Kuum: ekspordimaht poole aasta pärast suurem

Eesti Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev Kuum ütles majandusarengu prognoosi tutvustades, et 82% ekspertidest ootab aasta lõpuks ekspordimahu kasvu.

Hinnangud Eesti majanduse kasvumootorile väliskaubandusele on , hinnangud on arengu suhtes kõige positiivsemad, rääkis Kuum. "82% ekspertidest on seda meelt, et kuue kuu pärast on ekspordimaht suurem kui praegu," täpsustas ta.

Kaubakäibe bilansi paranemistrend võib muutuda, mistõttu on Eesti oludes olulisem jälgida ekspordi osakaalu selles, märkis teadur. Impordi kohta võib arvata, et buumiaegsele tasemele see ei jõua, lisas ta.

Et maailmamajandus on nelja viimase vaatluse korral saanud kõrgemaid hindeid, ehkki majandusolukord pole veel rahuldav, ütles Kuum, et ka Eesti väljavaated on paremad. "Ütleme nii, et Eesti majandus on viimase kolme kuuga paranenud ja aitab  kaasa lähimajanduskeskkonna paranemisele," sõnas teadur silmas pidades Eesti ekspordipartnereid.

Pikema ajaliselt ettevõtete arenguid puudutavad trendidest kõneldes ütles Kuum,  et kõige kiiremini taastub tööstustoodang. "Kui protsente kokku liita ja arvestada, siis 2012 peaks maht olema buumi tasemel, jaemüük sellele tasemele nii kiiresti ei jõua," sõnas Kuum. Ehitustööde maht peaks prognooside järgi 2013. aastaks ulatuma 33 miljardini. "Sellist buumiaegset ehitustööde taset oodata ei ole," kinnitas ta.

Hinnangute kohaselt ületab keskmine palk tipptaseme 2013. aastal, teatas Kuum.

Indeks, mis võtab kokku olukorra praegu ja kuue kuu pärast, annab täpselt rahuldava hinnangu Eesti majandusolukorrale. "Me võime ütelda, et jooksev majandusolukord on ebarahuldav, aga majanduskliima on praegu rahuldav ootusi arvestades," võttis Kuum prognoosi ühe lausega kokku.

Hetkel kuum