Sirje Rank • 17. november 2010 kell 8:39

Rootsi pakub euroala kriisimehhanismi lahendust

Rootsi ei kuulu küll euroalasse, kuid Rootsi rahandusminister Anders Borg mõtleb aktiivselt kaasa, kui arutamisel on euroala püsiva kriisihaldusmehhanismi loomine.

Borg on läkitanud kirja teiste seas Euroopa Komisjoni rahandusvolinikule Olli Rehnile ning Euroopa Keskpanga juhile Jean-Claude Trichet’le, milles soovitab kasutada euroala kriisifondi loomisel keskkonnaalalt tuntud põhimõtet – saastaja maksab.

Sellises kriisihaldusmehhanismis oleks "saastaja" rollis riigid, mis seavad ohtu euroala stabiilsuse. Borgi idee järgi sõltuksid riikide sissemaksed ühisfondi riski suurusest, mida konkreetne riik süsteemile kujutab. Vastasel juhul maksavad riigid, mis oma finantsid korras hoiavad ja fondist ilmselt hädaabi ei vaja, liiga kõrget hinda, vahendas agentuur TT.

Kui kõrge avaliku sektori võlg tähendab suuremaid sissemakseid kriisifondi, on ka majanduslik motivatsioon oma võlad kontrolli all hoida, leiab Borg.

ELi rahandusministrid arutavad euroala püsivat kriisihaldusmehhanismi, mis jõustuks pärast 2013. aastat, tänasel kohtumisel.

Hetkel kuum