Silvia Kruusmaa • 23. november 2010 kell 9:02

Ennetavate kahjuhüvitiste seadus läbis teise lugemise 

Riigikogus läbis täna teise lugemise ennetavate kahjuhüvitiste seadus, mis võimaldaks vastuvõtmise korral kohtutel mõista välja ennetavaid kahjuhüvitisi.

Roheliste ja sotsiaaldemokraatide fraktsioonid tegid ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada, kuid see ettepanek hääletati 21 poolt- ja 44 vastuhäälega maha. Erapooletuks jäi kaks riigikogu saadikut.

Eestimaa Rohelised on veendunud, et sõnavabaduse, sealhulgas ajakirjandusvabaduse ja inimeste au ning väärikuse kaitse vahel tuleks saavutada mõistlik tasakaal. Seetõttu peab erakond  kahetsusväärseks, et nii olulises valdkonnas pole suudetud saavutada konsensust kõigi huvitatud osapooltega. Ilma olulisi vastuolusid lahendamata seaduse vastuvõtmisega kiirustamine annab signaali pressivabaduse ebapiisavast väärtustamisest.

„Selline kiirustamine on kahetsusväärne, sest mingit põhjust selle eelnõuga meeletult kiirustada ei ole. Selline kiirustamine jätab kahlemata seadusandjast mõneti pressivaenuliku mulje. Eks me kõik ole vahel ajakirjanduses asjata sarjata saanud, kuid isiklikud emotsioonid ja seadusandlik tegevus tuleks siiski lahus hoida,“ ütles Roheliste fraktsiooni liige Aleksei Lotman.

Eile teatas Eesti Ajalehtede Liit, et palub õiguskantsleril allikakaitse seaduse nime all tuntuks saanud eelnõud analüüsida. EALL saatis õiguskantsler Indrek Tederile kirja palvega analüüsida seaduse eelnõu teksti vastavust põhiseadusele.

Eelnõu jõuab lõpphääletusele neljapäeval.

Hetkel kuum