Kadri Paas • 26. november 2010 kell 8:28

Tõniste: riigifirmad ei proovinud "ratsa rikkaks" saada

AS Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu liige, ärimees Toomas Tõniste usub, et riigifirmade edu taga peitub nende alalhoidlik majandamine: kohe ja kiiresti ei soovitud rikkaks saada.

"Suur osa riigi ettevõtteid on omas sektoris sisuliselt monopoolses seisus ja ei ole seeläbi tüüpilise eraettevõttega võrreldavad. Samuti ei võtnud - saanud võtta - riigifirmad reeglina "headel aegadel" suuri finantsriske ehk ei proovinud "tavapäraselt" oma põhitegevuse kõrvalt ratsa rikkaks saada," rääkis Tõniste.

"Ka laenuturu kokkukuivamisel olid riigifirmad tänu tugevale seljatagusele ühed vähesed, keda finantsasutused üldse usaldada said, krediidiliinid jäid avatuks," lisas ärimees.

Tõniste sõnul tegid tänu nõudluse kukkumisele puiduhinnad läbi tugeva languse, misläbi kukkusid suurusjärgu võrra ka RMK tulud.

"Kuna vähenesid ka märgatavalt sisseostetud teenused, siis kulupoole tuntav langus aitas RMK-l korraliku kasumigi teenida. Ettevõte, mis ei vaja laenuraha, mida juhitakse efektiivselt ja mis omab suurt metsaressurssi, elab negatiivsed majandustsüklid kenasti üle," on Tõniste veendunud.

Ettevõtja usub, et mitmed erafirmad lahkuvad majanduskriisist tugevamatena, ümberstruktueeritutena ja efektiivsematena.

"Kuna maailma laovarud on võrdlemisi nulli müüdud, tööpuudus väheneb, toimub ülemaailmne hinnatõus, siis on näha ettevõtluse tuntavat aktiivseerumist, mis kajastub ka ekspordi numbrites. Kuna erafirmade otsustusprotsessid on kiiremad, tihti riskialtimad, siis võitlevad nii mitmedki ettevõtted tulevikus oma positsioonid edetabelis tagasi," loodab ta.

Hetkel kuum