15. detsember 2010 kell 13:57

Kreeklased pole nõus säästma 

Valitsuse säästukava vastu organiseeritud streikide tulemusel ei sõitnud täna Kreekas praamid, lennukid ega ka ühistransport.

Pealinnas Ateenas ründasid meeleavaldajad parlamenti ja rahandusministeeriumi, politsei vastas pisargaasiga.

Kreeklased on vastu valitsuse plaanidele palku kärpida, mis on osa valitsuse säästukavast. Nii näiteks langeb ühistranspordi töötajate palk 10 protsenti. „Mis puudutab meie palkasid, siis läheme ajas tagasi vähemalt 20 aastat,“ ütles Bloombergile 52-aastane bussidepoo osakonnajuht Stamatis Klapsis. „Nad viivad meid tagasi keskaega.“

Streigis osalevad täna ka pangatöötajad, arstid, õpetajad ja riikliku elektritootja Public Power Corp töötajad. Taksojuhid lülitasid mootorid välja kella 10-nest kuni 14-ni. Homme plaanivad 24-tunnist streiki bussi- ja rongijuhid ning metrootöötajad.

IMF, mis koos Euroopa Liiduga andis Kreekale kevadel hädaabilaenu 110 miljardit eurot, soovitab riigil langetada kulutusi tervishoiule, vähendada riigi omanduses olevate firmade võlga ja laiendada maksupaketti. “Meil on praegu ühine vaenlane, need, kes on valitsuses, IMF ja EL,“ ütles Klapsis. IMF „kust iganes ta läbi läheb, jääb järele põletatud maa. Nad ei jäta midagi järele,“ ütles Klapsis.

Kreeka valitsus plaanib riigiettevõtete pealt säästa tuleval aastal 800 miljonit eurot. Eelarve puudujääk peaks uuel aastal langema 7,4 protsendile praeguselt 9,4 protsendilt.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum