Sirje Rank • 23. detsember 2010 kell 8:50

Kreeka võttis vastu kriisieelarve

Kreeka parlament kinnitas tuleva aasta kriisieelarve, mille eesmärk on mullu euroala suurimaks paisunud ja võlakriisi vallandanud eelarvedefitsiiti pea poole võrra kärpida.

Eelarve poolt hääletas 156 ja vastu 142 parlamendisaadikut, vahendas agentuur Bloomberg.

Kokku plaanib Kreeka valitsus tuleval aastal kulusid kärpida ja makse tõsta 14 miljardi euro väärtuses. Sellega peaks eelarvedefitsiit alanema 7,4%-le SKPst, mis on IMFi ja ELI 110 miljardi euro suuruse abipaketi tingimus.

Kreeka ja Saksamaa kümneaastaste riigivõlakirjade intressimäärade vahe oli eile 905 baaspunkti. See pole kaugel 1973 baaspunkti tasemel löödud rekordist tänavu mais, mil EL ja IMF Kreekale appi läksid.

2009. aastal moodustas Kreeka valitsussektori võlg 127% SKPst. ELi prognoosi järgi kasvab see 2012. aastaks 156%-le. Eelmisel aastal 15,4%-le paisunud eelarvedefitsiit oli euroala suurim. Kreeka majandusele prognoosib Euroopa Komisjon tuleval aastal taas SKP langust (3%).

Kreeka kaks suuremat ametiühingut korraldasid eile protestiks säästumeetmete vastu taas kolmetunnise töökatkestuse ning transporditöötajad 24tunnise streigi.

Hetkel kuum