Aivar Hundimägi • 27. jaanuar 2011 kell 12:27

"Kadriorg on mures"

“Kadriorg on mures," väitis anonüümne allikas presidendi kantselei lähedusest. Delfi andmetel on Wikileaksi kaudu lekkinud ligi 250 000 dokumendi seas ka memosid, mis käsitlevad president Toomas Hendrik Ilvese emotsionaalseid hinnanguid Eesti riigijuhtidele. 

"USA administratsioon on Eesti presidenti informeerinud, et lekkinud dokumentide seas on memod, kus Ilves on värvikalt kirjeldanud Rüütlit ja Ansipit," ütles Delfi allikas.

Presidendi avalike suhete juht Toomas Sildam kinnitas, et see info on õige vaid osaliselt. "Jah, USA diplomaadid informeerisid presidendi kantseleid, et lekkinud on ka Tallinna saatkonna koostatud memosid."

Homsest hakkab ajaleht Postimees avalikustama WikiLeaksi käsutuses olevaid ja Eestit puudutavaid dokumente, mis saadi Norra ajalehelt Aftenposten. Dokumentidel Norras järel käinud ajakirjaniku Argo Ideoni kinnitusel ei ole esialgsel vaatlusel nendes memodes päris ennekuulmatuid ega rabavaid fakte.

Igatahes ei midagi sellist, mis võiks hommepäev kukutada valitsuse või purustada kellegi maine täielikult. “Mõned piinlikud momendid Eesti riigijuhtidele on, kuid nad on hästi teadaolevalt paksu nahaga ja kannatavad selle ära,” ütles Ideon Postimehe vahendusel.

Dokumentide sisu ei tule üllatusena valitsusele ja tõenäoliselt ka presidendi kantseleile, sest USA saatkond on neid juba varemalt lekkida võivate dokumentide sisust informeerinud. Äripäevale teadaolevalt on peaministri büroos mõeldud läbi ka PR-tegevus, kuidas pärast konkreetsete faktide avalikuks tulekut Andrus Ansip käitub ja milliseid kommentaare hakkab peaminister WikiLeaksi paljastustega seoses avalikkusele jagama.

Hetkel kuum