Sirje Rank • 25. veebruar 2011 kell 12:42

Saksamaa inflatsioon võtab tuure üles

Veebruaris kiirenes inflatsioon Saksamaal aasta baasil 2,2%-le, teatas täna Saksamaa föderaalne statistikaamet.

See on kõige kiirem tempo 2008. aasta oktoobrist. Eelnenud kuuga võrreldes tõusid tarbijahinnad 0,6%.

Hinnatõusu kannustab nafta hinna tõus – viimase kuue kuuga on nafta hind kerkinud 35%, ületades juba 100 dollari piiri barrelist. Suurim risk nafta hinnale on Põhja-Aafrikat ja Lähis-Ida raputavate poliitiliste pingete levik regioonis, mille arvele langeb 36% maailma toornafta toodangust.

„Euroopa Keskpangal tuleb valvel olla,“ ütles agentuurile Bloomberg UniCredit Groupi ökonomist Alexander Koch. „Pangal tuleb tagada, et kõrgemad toorme hinnad ei tõstaks siseturul hindu ega ajendaks suuremaid palganõudmisi.“

Karmimaid sõnu inflatsiooni kohta, mis võivad viidata lähenevale intressimäärade tõusule, võib Euroopa Keskpangalt oodata juba tuleval nädalal.

Euroopa Keskpank on oma enim jälgitud baasintressi rekordmadalal 1% tasemel hoidnud varsti kaks aastat. Tuleval nädalal avaldab keskpank oma uue majandusprognoosi, kus võib tõsta inflatsiooniprognoosi mullu detsembris visandatud 1,8 protsendilt enam kui 2%-le.

Läinud kuul kiirenes euroala inflatsioon 2,4%-le.

„Kiirem inflatsioon võib kujuneda algselt arvatust palju püsivamaks,“ ütles eile Saksamaa keskpanga nõukogu liige Andreas Dombret.

Saksamaa suurim autotootja Volkswagen nõustus sel kuul tõstma oma tööliste palku 3,2% võrra.

Hetkel kuum