Silvia Kruusmaa • 24. aprill 2011 kell 7:52

EK maksed EASile võivad peatuda kuni oktoobrikuuni

EASi nõukogu esimees Mart Einasto sõnul on võimalik, et Euroopa Komisjoni Regionaalarengu Fondi maksed avatakse juba juulikuuks, kuid võimalik on, et rahakraanid jäävad kinni kuni sügseni.

Neljapäeval kuulas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu ära juhatuse selgitused Euroopa Komisjoni auditi kohta.

Nõukogu esimehe Mart Einasto sõnul annab EAS maikuus Euroopa Komisjonile selgitused aspektide kohta, millest on valesti aru saadud, ning seal, kus on olnud möödalaskmisi, esitatakse meetmed, kuidas parandada olukorda tulevikus.

Einasto sõnul on kaks võimalikku stsenaariumit. EAS saadab ära omapoolsed selgitused. Kui need on Euroopa Komisjoni jaoks piisavad, siis maksed taastatakse enne juulit. Kui aga selgitustest ja kontrollimeetmetest ei piisa, võivad maksed taastuda alles sügisel, umbes oktoobris, ning siis tuleb veel selgitusi esitada.

„Ma pigem kalduks olema optimist, aga kindel ei või olla,“ vastas Einasto küsimusele, kumb variant hetkel tõenäolisem on.

Võimalik pikem maksete peatamine Einasto sõnul projektide rahastamist esimese 6 kuu jooksul häirima ei hakka – seega võetakse taotlusi vastu ja antakse ka raha tavapärasel viisil. Kui mingil põhjusel peaks maksete peatamine venima pikemaks, siis on olukord keerulisem ning midagi tuleb edasi lükata

Pikemalt loe homsest Äripäevast.

 

Hetkel kuum