KredEx finantseerib investeerimist seadmetesse

Kadrin Karner 24. mai 2011, 13:19

KredEx hakkab koostöös liisingute ja pankadega pakkuma tehnoloogiainvesteeringuteks mõeldud allutatud laenu, mis katab liisingu või laenu omafinantseeringu ning ettevõtja saab investeerida ka piisava vaba raha puudumisel.

Esimesena hakkab tehnoloogialaenu KredExiga koostöös pakkuma LHV Pank. Lähipäevil alustatakse koostööd ka teiste suuremate pankade ja liisingutega.

KredExi poolt väljastatav allutatud laen võimaldab ettevõtjal kaasata täiendavat finantseerimist liisingu või pangalaenu näol, sest allutatud laenu käsitletakse teiste finantseerijate poolt sarnaselt omakapitaliga ning see annab võimaluse kasutada suuremat finantsvõimendust ja tagab parema ligipääsu kommertslaenule.

KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti sõnul on viimaste aastate majanduslangus mõjunud pärssivalt ettevõtjate investeerimisvõimekusele.

„Ühest küljest on investeeringute osas toimunud langustrend seletatav üldise majanduslangusega, millest tulenevalt sooviti võtta vähem riske ning lükati olulised investeerimisotsused tulevikku, kuid samas on olulist rolli mänginud ka raskendatud ligipääs laenukapitalile. Selline olukord pärsib majanduse arengut ning on tegelikult probleem mitte ainult ettevõtja jaoks, vaid riigi jaoks tervikuna“ ütles Kütt.

„Pangalaenu või liisingu saamisel on sageli probleemiks omafinantseeringu puudumine, mille saab katta KredExi poolt pakutava tehnoloogialaenuga kuni 40% ulatuses projekti maksumusest“, lisas Lehar Kütt.

LHV Panga juhatuse liikme Indrek Nuume sõnul on taoliste laenude vastu ammu olnud suur nõudlus.

Laenu sihtgrupiks on ekspordipotentsiaaliga tööstuse, energeetika, vee- ja jäätmemajanduse ettevõtjad, kellel on soov investeerida täiendavalt masinatesse ja seadmetesse seoses olemasoleva ettevõtte laiendamisega, toodangu mitmekesistamisega või mõnel muul põhjusel. Samuti saab laenu taotleda uue ettevõtte käivitamiseks.

KredExi allutatud laenu põhiosa tagasimaksmine algab alles pärast pangalaenu või liisingu tasumist, mis annab võimaluse oma finantskohustusi ajatada ning kohustuste teenindamisega seonduv ei kontsentreeru lühikesele ajaperioodile. Tehnoloogialaenu intressimäär on võrdne liisingu või pangalaenu intressiga või olenevalt finantseerimise määrast kuni 2 protsendipunkti suurem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. May 2011, 13:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing