Sirje Rank • 5. august 2011 kell 8:08

Merkel ja Sarkozy arutavad võlakriisi

Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy peavad täna pärastlõunal telekonverentsi, et arutada euroala süvenevat võlakriisi.

Kartused, et kriis on levimas Itaaliasse ja Hispaaniasse, on täna koos hirmudega USA majanduskasvu väljavaadete osas andnud uut hoogu aktsiaturgudel vallandunud müügilainele, vahendas agentuur Bloomberg.

Sarkozy peab kõnelusi ka Hispaania peaministri Jose Luis Rodriguez Zapateroga, kinnitati presidendi kantseleist. Eile ja sellele eelnenud päeval pidas president nõu Euroopa Keskpanga juhi Jean-Claude Trichet’ga.

Euroopa valitsusjuhid pole suutnud hajutada kartusi, et abipaketti võivad vajada ka euroala suuruselt kolmas ja neljas riik Itaalia ja Hispaania. Turud pelgavad, et läinud kuul laiendatud volitused saanud euroala päästefond EFSF ei tule nende riikide abistamisega toime, kuna fondi maht on liiga väike.

Itaalia ja Hispaania võlakirjade hind langes eile sellest hoolimata, et Euroopa Keskpank teatas, et keskpank on uuesti käivitanud euroala riikide võlakirjade tugiostud. Itaalia ja Hispaania võlakirjade intressimäärad kerkisid vastavalt 6,20 ja 6,28%-le.

Euro kauples täna hommikul Londonis 1,4099 dollari tasemel.

Euroopa Liidu ametnikud püüavad ärgitada valitsusjuhte avalikustama uusi meetmeid – näiteks päästefondi mahu suurendamist – et Hispaania ja Itaalia ümber kaitsevall luua. Võimalik, et ka parlamente kannustatakse fondi uusi volitusi kiiremini kinnitama.

Eile tegi Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso üleskutse kõik EFSFiga seonduv uuesti üle vaadata – sealhulgas fondi maht.

Hetkel kuum