Sirje Rank • 3. august 2011 kell 13:34

Barroso: arengud võlakirjaturul teevad murelikuks

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso möönis täna tehtud kirjalikus avalduses, et arengud Hispaania ja Itaalia võlakirjaturul teevad teda väga murelikuks.

Barroso toonitas, et Itaalia ja Hispaania eelarve- ja majanduse põhinäitajad taolisi arenguid ei õigusta ning et pigem on turgudel tekkinud pingete allikaks kahtlused, kas Euroopa ikka suudab kriisi leviku pidama saada. Probleem on süsteemne.

Viimast tunnistasid euroala valitsusjuhid 21. juulil toimunud tippkohtumisel ning nii lepiti seal lisaks Kreeka uuele abipaketile kokku ka meetmed rahaliidu vastupidavuse tõstmiseks, märkis Barroso. Eelkõige muudeti efektiivsemaks euroala päästefondi EFSF kasutamist, andes sellele rea lisafunktsioone kriisi ennetamiseks.

„Nüüd on oluline, et me kõik selle kiiresti ellu viime, milles valitsusjuhid kokku leppisid, ning saadame sellega selge signaali euroala valmisolekust tõrjuda võlakriisi meetmetega, mis on vastavuses olukorra tõsidusega,“ ütles Barroso.

Töö tehniliste detailidega on Barroso sõnul juba käimas ning viiakse lõpule nii kiiresti kui võimalik. Osad uued abinõud tuleb kinnitada ka euroala riikide parlamentides. Barroso ütles, et läkitas täna euroala riikide valitsusjuhtidele kirja, milles kannustab neid viivitamatult vajalikud sammud ära tegema.

Täna avaldas Itaaliale toetust ka riigi rahandusministri Giulio Tremontiga  telefonitsi vestelnud komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn.

"Volinik Rehn kinnitas, et on jätkuvalt veendunud, et minister Tremonti ja Itaalia ametivõimud teevad kõik vajaliku, et pöörata riigi majandus uuesti kiirema kasvu kursile ning kindlustada eelarvedefitsiidi vähenemine," teatas Euroopa Komisjon tänases avalduses.

Hetkel kuum