18. august 2011 kell 8:49

Chavez toob riigi kullatonnid koju

Venezuela president Hugo Chavez on kulla rekordiliste hinnatasemete tõttu andnud keskpangale korralduse tuua arenenud riikidest tagasi kodumaale 11 miljardi dollari väärtuses kullareserve.

Oma 365 tonnist 211 tonni kulda USA, Euroopa, Kanada ja Šveitsi finantsinstitutsioonides hoidev Venezuela hakkab kullakange progressiivselt tagasi enda keskpanga varakambrisse tooma, vahendab Bloomberg Chavezi sõnu.

Riigipea kinnitusel hoiavad lisaks keskpankadele Lõuna-Ameerika riigi kullavarusid ka JPMorgan Chase, Barclays, Standard Chartered ja Bank of Nova Scotia.

"Me oleme alates 1980. aastast hoidnud 99 tonni kulda Inglismaa keskpangas. Ma nõustun selle kojutoomisega," ütles Chavez eile riigitelevisioonis. "See on mõistlik otsus," lisas ta.

Venezuela eksporditulud sõltuvad 95% ulatuses naftast. Chavez on asunud otsima võimalusi mitmekesistada praegu Euroopa ja USA pankades seisvaid riigi reserve ning investeerida rohkem raha arenevatele turgudele nagu näiteks Brasiilia, India, Hiina, Venemaa ning Lõuna-Aafrika, ütles keskpanga president Nelson Merentes.

16. augusti seisuga oli Venezuelal kullareserve 28,6 miljardi dollari väärtuses ning rahandusminister Jorge Giordani sõnul on dollari nõrgenemine, USA võimalik pankrot ning Euroopa võlakriis ohustamas riigi reserve, mistõttu on raha turvalisemalt kodus ja "liitlasriikides".

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum