9. september 2011 kell 9:56

"Kreekasse tuleb saata ELi maksukogujad"

Euroopa Liidu energeetikavoliniku Günther Oettingeri arvates peaks tulevikus euroliidu ametnikud Kreekas nii erastamisega tegelema kui ka maksusid sisse nõudma.

„Kõige parem oleks, kui kvalifitseeritud ametnikud teistest ELi riikidest tegeleksid Kreekas pikema aja jooksul nii nõustamise kui ka elluviimisega,“ ütles Oettinger Saksa ajalehele Bild. „Nad võiksid tegutseda vastupanule vaatamata ja lõpetada niimoodi raiskamise.“ Kes tahab võita kasu solidaarsusest, peab olema valmis ka osa vastutusest mõneks ajaks ära andma, usub Oettinger.

Kreeklased peaksid ka mõneks ajaks andma Euroopa Liidule vastutuse oma eelarve eest. See hirmutaks ka kõiki teisi valitsusi ja motiveeriks neid oma võlgasid ohjeldama. Lisaks võiks Oettingeri arvates võlgadega patustanud riikide lipud ELi hoonete ees poolde masti langetada.

Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMF-i ametnikud, kes korra kvartalis kontrollivad, kas Kreeka on lubadused säästuprogrammi ellu viia täitnud, lahkus eelmisel nädalal kiirkorras Ateenast, kuna sealsel valitsusel ei olnud vajalikke reforme ja kärpeid ette näidata.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum