Sirje Rank • 21. september 2011 kell 7:19

Kreeka kõnelused "edenevad jõudsalt"

Euroopa Liit teatas, et Kreeka rahandusministri Evangelos Venizelose teisel kõnelustevoorul IMFi, ELi ja Euroopa Keskpanga esindajatega edeneti eile jõudsalt ning et tuleval nädalal naaseb nn troika taas Ateenasse, vahendas Bloomberg.

Kõneluste eesmärk on Kreeka pankroti vältimine – konkreetselt on kaalul järjekordne väljamakse Kreeka abilaenust.

Euros püsimine on "pöördumatu ja põhimõtteline rahvuslik valik", ütles Venizelos eile tehtud avalduses. "Me tunnistame, et meie eelarvenumbrid ja majandusstruktuurid on euroalale probleemiks, kuid me teeme need korda," lisas ta.

ELi kommentaarid lubavad eeldada, et Kreeka saab järgmise laenuosa väljamakse tuleva kuu alguses kätte.

Kreeka võlakirjade hind langes eile pankrotikartuses, kergitades kümneaastase tähtajaga võlakirjade tootluse 23,24%-le. Kaheaastase tähtajaga võlakirjade tootlus oli 64,18%.

Laenuosa väljamakse aitaks Kreeka läbi selle aasta lõpuni.

Kreekalt abilaenu eest vastu nõutud kärped ja maksutõusud süvendavad riigis juba kolm aastat väldanud majanduslangust ning raskendavad abipaketis seatud eesmärkide täitmist. IMF prognoosib Kreekale tänavu 5% ja tuleval aastal veel 2% SKP langust.

Hetkel kuum