Sirje Rank • 26. september 2011 kell 8:02

FT kolumnist: ma pole ELi poliitikuid veel nii hirmul näinud

Kriisist, mis algas eurotsooni ääreala väikeriikide võlakriisina, on saanud torm, mis ohustab kogu ühisraha püsima jäämist. Et olukorda päästa, on vaja nii ulatuslikku tegevusplaani, et seda on raske ettegi kujutada, kirjutab ajalehe Financial Times kolumnist Wolfgang Münchau, kelle artiklid on nädal-nädalalt järjest süngemad.

Tehniliselt on eurot veel võimalik päästa, usub autor. Probleem on aga poliitiline. Ilma tugeva poliitilise toetuseta euroala poliitikud kriisi ei lahenda – ja see ei puuduta üksi teravaid vaidlusi Saksa Bundestagis, toetus kahaneb ka Hollandi, Soome ja Slovakkia parlamentides, kirjutab Münchau. Debatt aga on keerelnud peamiselt selle ümber, mida kõike eri põhjustel teha ei saa.

Lähinädalatel tuleb euroala poliitikutel otsustada, mis saab Kreekast, rekapitaliseerida pangad, kohendada EFSFi – kõike seda viisil, mis lähtuks selgelt sõnastatud strateegiast euroala tuleviku kohta. Selle baasil, kuidas kriisi lahendamine seni on kulgenud, on raske ette kujutada, et Euroopa Nõukogu suudab olla ülesande kõrgusel, kirjutab Münchau. Ja kui ka suudab, on veelgi raskem uskuda, et sellele kodus poliitiline toetus leitakse.

"Ma ei ole Euroopa poliitikakujundajaid veel kunagi nii hirmul näinud kui läinud nädalal Washingtonis," nendib Münchau oma artikli lõpetuseks.

Hetkel kuum