Indrek Kald • 8. veebruar 2012 kell 12:36

Eesti firmad maksid 800 miljonit eurot dividende

Eesti ettevõtted maksid 2010. aastal dividende ligi 800 miljoni euro ulatuses, teatas statistikaamet.

"Veerandi kogu dividendide summast moodustasid energeetikaettevõtete väljamaksed omanikele. Kasumi väljavõtjad olid ka peakontorite ja kaubandusettevõtete omanikud," märkis statistikaameti juhtivstatistik Reet Nestor.

800 miljonit eurot dividende 2010. aastal on vähem kui olid väljamakstud dividendid aastail 2007–09.

Vaatamata puhaskasumi mitmekordsele vähenemisele aastail 2008–09 on väljakuulutatud dividendid jäänud samale tasemele, sest dividende saab maksta varasematel aastatel teenitud kasumi arvelt. Ka 2010. aastal võrreldes eelnenud aastatega teenitud suurem puhaskasum ei toonud suuri muutusi, teatas amet.

2010. aasta lõpetas kasumiga vähem kui kaks kolmandikku ettevõtetest. Aasta varem olid kasumis ligi pooled ettevõtted. Võrdlusena olgu toodud, et hoogsa majanduskasvu aastatel (2005–07) lõpetas kahjumiga vaid 13% ettevõtteid.

Üle-eelmisel aastal jäi palgakasv ettevõtetes küll alla tarbijahindade tõusule, kuid ettevõtete väljatulek majanduslangusest ning nende paranenud finants-majanduslik olukord loob võimalused nii investeeringute kui ka tööjõukulude kasvuks, mida kinnitavad ka 2011. aasta lühiajastatistika andmed, kirjutas Nestor statistikaameti blogis.

Hetkel kuum