Ave Lepik • 30. august 2012 kell 12:58

Pevkur otsib vajaduspõhise lastetoetuse põhimõtet

Sotsiaalminister Hanno Pevkur otsib võimalusi, kuidas panna toimima vajaduspõhise täiendava lastetoetuse taotlemine ja määramine.

Täna linnade liidu ja maaomavalitsuste liidu esindajatega kohtudes oli see teema jutuks. Minister ootab kohalike omavalitsuste arvamusi täiendava lastetoetuse määramise kohta hiljemalt 10. septembriks.

„Kõige keerulisem küsimus vajaduspõhise lastetoetuse puhul on see, kuidas toetuse määramist tehniliselt teostada. Peame leidma lahenduse, mis oleks optimaalne nii taotlejale kui riigi administreerimiskuludele mõeldes,“ ütles Pevkur. „Oleme pidanud parimaks lahendust, kuhu on kaasatud ka kohalikud omavalitsused, kelle roll oleks selgitada, kes lisaabi vajavad ning määrata neile see toetus. Toetuse väljamaksjaks võiks olla aga sotsiaalkindlustusamet,“ selgitas minister.

Pevkur rõhutas, et praeguseid peretoetusi kelleltki ära ei võeta. „Muudatustega suureneksid toetused vaesuses elavatele lastele, kuid sealjuures jääksid kõigile alles praegused peretoetused,“ ütles minister. „Enim abi vajavate ehk allpool suhtelist vaesuspiiri elavate perede lastetoetused aga kahekordistuksid.“

Hetkel kuum