Rainer Saad • 14. september 2012 kell 6:18

Bernanke avas ukse börsirallile

Aasia börsid tõusid täna nelja kuu kõrgeimale tasemele pärast seda, kui USA Föderaalreserv teatas uuest võlakirjade ostmise programmist, et edendada töökohtade loomist. Euroopas on oodata järsult kõrgemat avanemist.

FTSE CNBC Asia 100 Index, mis mõõdab erinevaid Aasia börse, on 3% üleval. Jaapani Nikkei on 2% üleval, Hongkongi Hang Seng 3% üleval, Lõuna-Korea Kospi 2,8% üleval, Singapuri börs 1,2% üleval. Hiina Shanghai indeks tõusis 1%.

Kolmas võlakirjade ostmise programm oli turgude poolt ette aimatud. Uue programmi raames ostab Föderaalreserv 40 miljardi dollari väärtuses kinnisvaraga tagatud võlakirju (mortgage-backed securities) tähtajatult. Keskpank jätab lühiajalised intressimäärad kuni 2015. aastani rekordmadalale.

Londoni börs avaneb 69 punkti üleval, Saksamaa börs 81 punkti üleval, Prantsusmaa börs 50 punkti üleval.

Eile tõusid USA börsid mitme aasta kõrgeimale tasemele. Dow Jones ralli 200 punkti ning S&P 500 lõpetas 2007. aasta detsembri tasemel. Nasdaq rallis 1,6%.

Kreeka rahandusminister lükkas tagasi kõik teated, et riik vajab kolmandat abipaketti.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy on eitanud juba nädalaid, nagu plaaniks riik kasutada Euroopa Keskpanga võlakirjade ostmise plaani ning ESMilt abi küsimist. Reutersile teadaolevad allikad ütlesid, et Hispaania uurib Euroopa Keskpanga tingimusi ning kaalub võlakirjade ostmise programmi kasutamist ja ESMilt abi küsimist.

Hetkel kuum