Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äripäev: Reform üritas ajakirjandust suukorvistada

  Reformierakonna ja Äripäeva kohtuvaidluses jõudis kohtunik järeldusele, et Äripäeva ajakirjanikud käitusid Reformierakonna ja Fidenteri koostööd kajastades heauskselt ning eetiliselt. Reformierakond üritas oma tegevusega aga ajakirjanikke eksitada.

  Kohtuvaidlus puudutas artikleid, mis paljastasid Reformierakonna koostöö salapärase firmaga Fidenter, kelle omanikuks oli Šveitsi privaatpanga klient ja kellega koostööd üritas Reformierakond varjata.
  Kohtuotsuse kohaselt peab Äripäev lükkama ümber allolevad väited.
  30. mai artiklis „Reformi- ja Keskerakond võiks kaaluda ühinemist“ ilmunud väite: „Sama ettevõte, kelle omanikud püüavad end varjata, omab ka Reformierakonna kaubamärki, logo ja domeeni.“
  Tegelikult omas Šveitsi privaatpanga kliendi omanduses olnud ettevõte Fidenter Reformierakonna propagandaväljaannete kaubamärke, mitte aga erakonna kaubamärki, logo ja domeeni. Ebaõige väide sisaldus Äripäeva juhtkirjas, samal päeval ilmunud uudisloos oli kirjutatud Reformierakonna propagandaväljaannete kaubamärkidest. Selle väite ümberlükkamisega oli Äripäev ka vabatahtlikult nõus.
  31. mai artiklis „R-hoolduse uus elu salapärasel pangakontol“ ilmunud väite: „Konto kasutajaid ei ole ajakirjandusel võimalik välja selgitada, seda saab avaldada ainult Reformierakond ise” ja „Ka pole reformipartei selgitanud, miks on sellel aastal kõnealuse firmaga koostööd tegemast loobutud.”
  Nendest kahest väitest esimese oli Äripäev nõus vabatahtlikult lükkama ümber. Eeldasime ekslikult, et Reformierakond teab, kes on erakonna propagandaväljaannete kaubamärkide omanikfirma omanik.
   Kui tõmmata paralleele jalgpallimänguga, siis lõppes Reformierakonna ja Äripäeva kohtuvaidlus 3:1 Äripäeva kasuks, ütles Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi.
  ”Meie jaoks on kohtuotsuses kõige olulisem see, et kohtuniku hinnangul käitusid Äripäeva ajakirjanikud heauskselt, professionaalselt ja ajakirjanduseetikat järgides ning ka kohtu hinnangul üritas Reformierakond ajakirjanikke eksitada ning hagi esitamise abil ajakirjanikke suukorvistada,” rääkis Hundimägi.
  Harju maakohus otsustas täna rahuldada osaliselt Reformierakonna hagi Äripäeva vastu. Ebaõigeid väited, mille Äripäev peab lükkama ümber, tulenesid Reformierakonna katsest infot varjata, mitte aga ajakirjanike ebaprofessionaalsest tegutsemist ja pahatahtlikkusest. ”See on meie jaoks oluline, sest lükkab ümber Reformierakonna väited, et meie eksimused olid tingitud pahatahtlikkusest ja ebaprofessionaalsusest. Tegelikult aitas nende eksimuste tekkimisele kaasa Reformierakond ise info varjamisega,” lisas Hundimägi.
  ”Kui Reformierakond oleks vastanud Äripäeva esitatud küsimustele, siis oleks olnud võimalik ka Reformierakonna hilisemas hagis vaidlustatud eksimusi vältida,” märkis Hundimägi.
  ”See on täna avalikustatud otsuse puhul kõige tähtsam ja tähtis mitte ainult Äripäevale, vaid ajakirjandusele ja ajakirjandusvabadusele laiemalt,” lisas Hundimägi.
  Kui näiteks ajakirjanik kirjutab erakondade varjatud rahastamisest, siis valdab ta võrreldes rahastamist korraldavate poliitikutega vähem informatsiooni. Sõnavabadusele oleks ohtlik, kui ajakirjanik loobuks tekkinud kahtluste avalikustamisest seetõttu, et poliitikud jätavad ajakirjaniku küsimustele vastamata. Just nii üritas Reformierakond käituda, kui Äripäev avastas erakonna koostöö salapärase firmaga Fidenter, selgitas Hundimägi.
  Seetõttu on ka Äripäeva hinnangul täna avalikustatud kohtuotsus ajalehele soodne, sest mitte ainult toimetuse, vaid ka kohtu hinnangul üritas võimupartei ajakirjandusele päitseid pähe panna ja otsuse langetanud kohtuniku hinnangul on see lubamatu.
  ”Professionaalse ajakirjanduse osaks on oma eksimuste tunnistamine ja seda oli Äripäev valmis tegema vabatahtlikult. Professionaalse poliitika osaks peaks olema avatus ja läbipaistvus. Tänase otsusega on kohus tuvastanud, et valitsuspartei on üritanud oma vastustega ajakirjandust eksitada ning läbi hagi esitamise suukorvistada professionaalset ja heauskselt tegutsevat ajakirjandust. Selline stiil kahjuks kordub ka teistes Reformierakonnaga seonduvates meediavaidlustes,” ütles Äripäeva kohtus esindanud Raidla Lejins & Norcous vandeadvokaat Ants Nõmper.
  Äripäev ei ole veel otsustanud, kas kaebab kohtutosuse teise astmesse edasi või mitte. Peame advokaadiga nõu, kui tõenäoline meil oleks näiteks järgmises astmes saada parem lahendus menetluskulude jaotamise osas, ütles Hundimägi. Ta lisas, et praegu otsustas kohtunik jätta menetluskulud osapoolte enda kanda ning jagas riigilõivu võrdselt.
  Autor: 1321-aripaev
 • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Euroopa patendiameti president: meil on põhjust tähistada leiutajate läbimurret
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
Aasta tagasi kasutusele võetud Euroopa ühtne patendisüsteem on näidanud, et kui Euroopa ühendab jõud, siis suudab ta terves maailmas edukalt konkureerida, kirjutab Euroopa patendiameti president António Campinos.
USA indeksid näitasid sel nädalal häid tulemusi
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
USA aktsiaturgudel reedel suuri muutusi ei olnud, kuid nädala lõikes näitasid kolmest peamisest indeksist kaks väga häid tulemusi. Sellest hoolimata on mitmeid põhjuseid, mille pärast investorid muretsevad, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kristina Judina: mida teha, kui tubli inimese karjäär „jääb kinni“?
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Karjääris n-ö kinni jäämine ei ole vähegi edukate inimeste seas haruldane nähtus, see mõjutab ühtemoodi nii andekaid spetsialiste kui juhte. See on keeruline probleem, mille lahendamise juures mängivad võtmerolli toetav juht ja juhtkond, kirjutab 150-liikmelist meeskonda juhtiv Elisa teeninduse valdkonna juht Kristina Judina.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
FT: Euroopast ja USAst tõrjutud Hiina autotootjatel on uus eesmärk: kogu ülejäänud maailm
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Sellal kui USA ja Euroopa soovivad kaitsetollidega Hiina autotootjad välja tõrjuda, on viimased võtnud sihikule hoopis suurema ala: kogu ülejäänud maailma.
Operaili ostjaks pakutakse Soome äri ostjat
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Soome sotsiaalmeedias ja investeerimisfoorumites arutatakse, kas Eesti riigifirma Operaili võiks ära osta nende börsifirma Nurminen Logistics, kes juba tükikese ettevõttest endale sai.
Alexela emafirma ostab Vene miljardärile kuulunud Läti vedelgaasi müüja “Ei saa öelda, et läbirääkimised oleks väga lihtsad olnud”
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.
Heiti ja Marti Hääle suurosalusega AVH Grupp ostab Läti vedelgaasi müüja SIA Latvijas propāna gāze, mille mullune müük ulatus 130 miljoni euroni.