• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ETFe suletakse

  Tuleval aastal tähistab börsil kaubeldavate fondide tööstusharu oma 20. aastapäeva, kuid vaatamata meeletule populaarsuse kasvule suletakse ETFe rekordtempos.

  Ka Balti aktsiatesse saab investeerida indeksifondi kaudu, mille leiab Vilniuse börsilt. Vilniuses on selline moodustis nagu OMX Baltic Benchmarki fond, mis küll liigse huvi pärast ei pea kaebama. Mullu oli fondiosakute käive kõigest 0,42 miljonit eurot ja tänavu on käive 0,23 miljonit eurot. Fondi valitseb Leedu Orion Asset Management. Fond järgib OMX Baltic Benchmark GI indeksit. 2,3 miljoni eurose mahuga kääbusfondist oli oktoobris investeeritud Eestisse 53,8 protsenti varadest. Viie suurima investeeringu seast leiab neli Eesti ettevõtet (Tallink 20,24 protsendise osakaaluga), Silvano FG, Olympic EG ja Tallinna Kaubamaja. Fondi haldustasu on üks protsenti, sisenemistasu kaks protsenti ja lunastustasu üks protsent, kuid kui sellega teha tehingud börsil, siis kahte viimast tasu ei ole, küll aga on maaklerteenuse tasud.
  Eesti pensionifondidegi seas raha edasipaigutamisel ülipopulaarsed ETFe on lisandunud nagu seeni pärast vihma. Viie aastaga on USAs ETFide arv kolmekordistunud ja see ulatub 1450ni. Kui varem võis olla probleem, et ei leidnud sobiva riskiga fondi, siis nüüd on ETFide nimekirjad nii pikad, et need pigem peletavad eemale, kui meelitavad investeerima. Nagu ikka, suurimad fondid muutuvad üha populaarsemaks ja väiksemaid likvideeritakse huvi puuduse tõttu.
  ETFide varade maht on viie aastaga kasvanud 111 protsenti, 1,3 triljonile dollarile, olles kasvanud kiiremini kui aktiivselt juhitud fondide maht (kasv 11 protsenti).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Föderaalreservi prognoos pani USA aktsiaturud rallima
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.