Sirje Rank • 11. detsember 2012 kell 14:30

Euroopa Keskpank peab palkama 1000 järelevalvajat

Euroopa Keskpank vajab kuni 1000 uut töötajat, et täita euroalal rajamisel olevas pangandusliidus keskse järelvaataja rolli, hindab Austria finantsjärelevalve.

Euroopa Keskpangal peab olema piisav hulk inimesi, et osaleda pankade auditeerimisel oma töötajatega, ütles Austria finantsjärelevalve üks juhte Kurt Pribil. Kui keskpank peaks tuginema kohaliku finantsjärelevalve töötajatele, jääb oluline element järelevalve tugevdamisest puudu, vahendas agentuur Bloomberg.

Bloombergi käsutuses oleva töödokumendi järgi läheksid otse Euroopa Keskpanga järelevalve alla pangad, millel on varasid üle 30 miljardi euro. Kohalikud järelevalveasutused jäävad teostama igapäevast kontrolli väiksemate pankade üle, kuid Euroopa Keskpangale jääks ikkagi võimalus vajadusel sekkuda.

Austria finantsjärelevalve toetab ühtse pangandusjärelevalve loomist n.ö avatud projektina, millega saavad liituda ka euroala välised riigid, ütles Pribil. Austria pangad on suurimad laenuandjad Kesk- ja Ida-Euroopas, kus euroalaga on liitunud vaid Slovakkia, Sloveenia ja Eesti.

„Austria pankadel on palju tütreid Kesk- ja Ida-Euroopas ja mitte kõigis neis riikides ei ole käibel euro,“ ütles Pribil. „Me tahaksime, et nad oleksid samuti kaasatud, et pangandusliit oleks nagu magnet, mis euroalasse mittekuuluvaid riike pigem ligi tõmbab kui eemale peletab.“

Euroopa Liidu rahandusministrid kohtuvad kolmapäeval Brüsselis, et üritada uuesti ühtse pangandusjärelevalve loomises kokkulepet saavutada. Soov on kokkuleppele jõuda enne neljapäeval algavat ELi valitsusjuhtide tippkohtumist, kuid vaidlusküsimusi on alles omajagu.

Hetkel kuum