• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene raha pole vaja karta: see toob meile tööd ja makse

  Äripäev rõõmustab Vene raha huvi üle Eesti toiduainetööstuse vastu, millest räägib tänane kaanelugu.

  Märkame samas, et oleme harjunud juba hea meelega vastu võtma Venemaa turiste, kuid Vene investoritesse suhtub Eesti laiem avalikkus, sealhulgas poliitikud, endiselt umbusuga. Sealt piiratud demokraatiaga riigist tulevat raha peetakse kahtlaseks, tema motivatsiooni ning ambitsiooni ohuks meie iseseisvusele.
  Toimetuse arvates pole põhjust Vene raha suhtes paranoiline olla. Jah, päris suur osa Vene rahast tuleb Küprose ja teiste riikide kaudu peidetud omanikelt, kuid selle taga on siiski majanduslik mõtlemine.
  Mõnel juhul ostetakse Eestisse investeerides koht euroliidu lauda ehk turule, teisel juhul vähendatakse kodumaa riske ja tuuakse osa rahast mujale teenima.
  Jah, on muidugi ka Vene riiklikku raha, mis võib Kremli tahtel käituda, kuid see ei ole põhjus kõigisse Vene investoritesse umbusuga suhtuda. Pakuvad nad siin ju tööd ja maksavad makse. Üsnagi ilmekas näide on Äripäeva mulluse palgamaksjate TOPi võitja, ligi saja töötajaga Vene kapitalile kuuluv AS Tarcona, kus keskmine töötasu üle 4000 euro.
  Toimetus ootab pikisilmi, millal lõpuks sõlmitakse maksuleping Venemaaga. Ehk õnnestub see pärast piirilepingut, mille üle on taas läbirääkimised käimas.
  Avame taas elamisloaäri. Samuti võiksime elamislubade äri taas avada, meelitades riiki reaalseid Vene investeeringuid teiste riikidega sarnaselt. Meenutame, et elamisluba reaalse investeeringu eest on ELis tavaline ja aastataguse skandaali tõttu pole põhjust nüüd last ehk ideed ennast pesuveega alla lasta. Erinevalt Lätist puuduvad Eestis Vene riskiinvestorid, seetõttu tuleks mõelda, kuidas end neile atraktiivsemaks teha.
  Öeldakse, et kapitalil pole rahvust, kuid kapitalistil on. Seda nägime möödunud kriisi ajal, kui Rootsi pangad tõmbasid Eestist raha välja. Kuigi sõnades olime neile koduturg, jäime reaalsuses ikka imelikuks terra incognita’ks, kust tuleb ohu korral koju tagasi minna. Eks sarnane suhtumine on kõigil välisinvestoritel. Olenemata päritoluriigist. Pole vahet, kas tegemist USA, Rootsi, Soome või Venemaa investoriga. Sellega tuleb meil lihtsalt leppida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Tuntud ärimehe vana vimm päädis Eesti kohtute aastaid kestva kurnamisega
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.
Pea kümme aastat kestnud vaidlus Nõmmel asuva hooldushaigla ümber on käima lükanud kümneid keerukaid juriidilisi vaidlusi ja venitamisi, milles mängivad oma rolli skandaalse ärimehe Anders Tsahkna ammune kibe pettumus ja perekond Seppikute firma.